Дамиано Чима (Нипо-Вини Фантини-Файзане) се оказа изненадващият победител в 18-ия етап на Джиро д'Италия. Наглед последният спокоен етап в тазгодишното Джиро се оказа изключително драматичен в последните километри.

Чима бе част от групата на бегълците и в края сензационно успя да завърши пред настигащата го основна група. В нея Паскал Акерман спечели спринта, с който обаче си заслужи само второто място. Симоне Консони завърши след него на третата позиция.

От първоначалното откъсване до финалните метри останаха само Чима, Нико Денц и Мирко Маестри. Денц бе най-активен от тях, но в крайна сметка Чима се оказа най-свеж в самия край. Италианецът засили темпото заради идващата с бясна скорост група зад тях. Акерман и останалите спринтьори застигнаха Маестри и Денц, но Чима все пак завърши пред тях и донесе неочакваната победа за скромния си отбор.

Акерман остана ядосан от второто място, но то се оказа достатъчно за него да облече отново фланелката за най-добър спринтьор. Причината бе в едва осмото място на досегашния ѝ носител Арно Демар. Акерман вече има 13 точки повече от французина и сега трябва да се бори най-вече да оцелее в оставащите три етапа.

Очаквано днешният етап до Санта Мария ди Сала не доведе до промени в генералното класиране, в което Ричард Карапас води с 1:54 минути на Винченцо Нибали и 2:16 на Примож Роглич.

В петък колоездачите отново се насочват към планините за 151 километра от Тревизо до Сан Мартино ди Кастроца.