Джулио Чиконе (Трек-Сегафредо) спечели "кралския" 16-ия етап в Джиро д'Италия, изминавайки 194-те километра от Ловере до Понте ди Леньо за 5:36:24 часа.

Чиконе и Ян Хирт (Астана) бяха единствените двама, които оцеляха от първоначалното откъсване от 25 колоездачи, и в крайна сметка решиха победата с финален спринт помежду си, в който чехът Хирт нямаше шанс. Фаусто Маснада (Андрони Джокатоли-Сидермек), който също бе в откъсването, успя да завърши пред лидерската група и да заеме третото място на 1:20 минути.

Големият губещ от етапа сред фаворитите в генералното класиране бе Примож Роглич (Йъмбо-Висма). Словенецът, който до преди два дни изглеждаше огромен фаворит за спечелване на Джирото, отново се пропука. Роглич не можа да отговори на атаката на Винченцо Нибали (Бахрейн-Мерида) по митичното изкачване Мортироло. Тя дойде на 34 километра преди финала като първоначално италианецът продължи сам. В последствие обаче бе настигнат от носителя на розовата фланелка Ричард Карапас, неговият съотборник Микел Ланда и Михел Анхел Лопес (Астана).

В крайна сметка Нибали, Карапас, Ланда, както и дуото от Едюкейшън Фърст Хю Карти и Джо Домбровски пристигнаха на 1:41 минути зад Чиконе, който пък почти си гарантира и спечелването на класацията при катерачите.

Роглич пристигна на 3:03 минути заедно със Саймън Йейтс, Микел Ниеве и Бауке Молема.

Така в генералното класиране Карапас остава лидер, но Нибали изпревари Роглич на второто място. "Акулата" е на 1:47 минути зад еквадореца, а Роглич е на 2:09.