За 30-ти пореден път на 28-и и 29-и юни в зала "Универсиада" ще се проведе турнира по художествена гимнастика "Мемориал 78". Международният турнир е посветен на загиналите при самолетна катастрофа на 16 март 1978 година от тогавашния елит на националния отбор по художествена гимнастика.

Жулиета Шишманова (председател на БФХГ), Румяна Стефанова (национален треньор), Валентина Кирилова (национален състезател), Снежана Михайлова (корепетитор) и Севдалина Попова (международен съдия) са сред жертвите на злополучния полет.

Турнирът събира участници от всички възрастови групи - от най-малките (на тригодишна възраст) до категория жени, като броят на състезателите тази година е над 350. Участват над 20 клуба от България, Франция, Сърбия, Молдова, Украйна, Австрия, Русия, Турция, Бразилия.

Журито на турнира също е международно. Целта на "Мемориал 78" е не само да си спомним за загиналите легенди на художествената гимнастика. Целта е да поддържа жив спортния дух сред подрастващите гимнастички, да им даде възможност за изява и да напомня на състезатели и треньори за високите върхове, към които се стремим.

Официални гости на турнира ще бъдат световни и eвропейски шампионки по художествена гимнастика, сред които: Елена Лазарова, Юлия Момджиева, Таня Ставрева и Камелия Дунавска (1986, 1987, 1988), Юлия Байчева и Бранимира Маркова (1989 до 1993). Специален гост ще бъде и Адриана Дунавска (сребърен медалист на България от Олимпиадата в Сеул през 1988 година, понастоящем треньор на националния отбор ансамбъл по художествена гимнастика на Франция).

"Много талантливи деца минават през спортната зала, но малко остават там достатъчно дълго, за да се реализира техния талант. Надяваме се да им помогнем да останат на пътя, на който са стъпили, да се гордеят с качествата, които развиват чрез спорта и с успехите, които ще постигнат", заявиха организаторите. По програма в събота надпреварата е от 14.00 до 19.00 часа, а в неделя - от 10.00 до 20.00 часа. /БТА