16-годишната Йоана Дамянова ще гони отличие в джудото на младежките Олимпийски игри в Сингапур. Дамянова ще участва в категория до 44-ри килограма, а треньорът й и баща Емил Дамянов разказа, че двете със сестра й Борислава Дамянова буквално са проходили в залата по джудо. Йоана е състезателка на Левски и спечели квотата си от олимпийската квалификация миналата година.

„Готови сме да постигнем желания резултат. Конкуренцията е изравнена. Настроени сме оптимистично за Олимпийските игра”, сподели треньорът Емил Дамянов, който коментира още, че двете му дъщери не пестят енергия в залата. По-малката Борислава пък от скоро е европейски вицешампионка в своята възраст в категория до 40 килограма. „И между тях има конкуренция. Много трудно се контролират особено като тренират заедно. По 7-8 часа сме в залата. Тренираме 3 пъти на ден. Казвам им да са спокойни преди мачовете и да не се притесняват”, коментира още Дамянов.

„Треньорът ти да ти е баща – дава стабилност и определено дава стабилност. Много съм доволна от квотата, че за първи път може да се изявя на подобен форум. Олимпийските игри са нещо специално. Понякога като се борим със сестра ми се увличаме, но не винаги. Някой път гледаме коя пада или бие и си броим медалите. Партньорът е много важен за израстването на един състезател”, пък заяви Йоана Дамянова.

Изпълнителният директор на федерацията ни по джудо Асен Коруджиев обясни, че страната ни е спечелила още една квота за младежките Олимпийски игри в лицето на Атанас Костадинов при 100-килограмовите, но заради ограничението на категориите в Сингапур, той няма да пътува, тъй като теглото му е около 136 килограма, а най-тежката категория на Игрите ще е до 100 килограма.