"Нямам никакво желание да играя отново с Веселин Топалов", сподели световният шампион по шахмат Владимир Крамник в интервю за руско радио. Руският гросмайстор допълни, че е крайно разочарован от грубото и некоректно поведение на българина.

"С удоволствие бих играл мач с всеки достоен съперник. Това може да бъде и Ананд, и Леко, както дойде. Що се касае лично до Топалов, на мен като с шахматист ми беше интересно да играя мач. Като с човек обаче, ми е абсолютно неинтересно да се срещам. Затова в дадения случай има двойно усещане. Топалов е блестящ шахматист и достоен съперник. Аз обаче отлично разбирам, че ако отново се състои такъв мач, ще има още повече провокации от страна на отбора на Топалов. Да изпитам още един път това, което се случи в Елиста - грубото и некоректно поведение от страна на лагера на българина, нямам голямо желание. Аз съм шахматист, обичам играта, а не да се занимавам с някакви странични грозни войни. Затова в човешки план не ми се играе с Топалов", каза Крамник.

Той сподели още, че е изключително доволен от изминалия сезон. "Той разбира се е един от най-знаменателните в моята кариера, въпреки поражението от компютъра. Този провал беше очакван, като се вземат предвид условията - имах малко време за подготовка и възстановяване след мача с Топалов. Започнах този сезон на болнично легло и първите три-четири месеца се лекувах. Сам не очаквах, че толкова бързо ще постигна добри резултати, тъй като обикновено се иска време, за да се разиграеш, да намериш себе си. На Олимпиадата в Торино отборът на Русия не постигна добър резултат, но аз играх на прилично ниво. След това спечелих турнира в Дортмунд, спечелих мача за световната титла срещу Топалов, което, разбира се, беше най-важното събитие тази година за мен. В мача с компютърната програма Дийп Фриц се борих, но загубих. Но борбата беше равна. Много съм доволен от сезона", заключи руснакът.