Новоизбраният на Конгреса в Пекин президент на Международната асоциация на ателтическите федерации (IAAF) Себастиан Коу встъпи официално в длъжност днес, ден след края на 15-то Световното първенство по лека атлетика. 

Новият ръководител на спорта направи и първото си изявление на поста, което бе публикувано на интернет-страницата на IAAF.

Ето и пълният текст:

"Днес е първият ми ден като президент на IAAF. Аз съм много развълнуван и горд, че ми бе дадена възможност да водя нашия велик спорт в новата ера, която предстои. Очаквам с нетърпение да работя в тясно сътрудничество с моите колеги в Съвета на IAAF (управителния орган), който вчера прие моята препоръка да назначи Сергей Бубка като първи вицепрезидент.

Пекин предложи едно прекрасно Световното първенство. Стадионът бе пълен повече от девет дни, сутрин и вечер, с енергични и ентусиазирани зрители, които бяха очаровани от най-великите атлети в света.

Леката атлетика е била в центъра на живота ми, откакто бях момче. Тя е всичко, на което днес се дължат моят опит и успехи в този спорт и моята мисия сега е да усъвършенстваме  способността на спорта да вдъхновява и забавлява. Леката атлетика се основава на спортното представяне и успеха, но в нея има и ценности, които имат най-силните етични основи.

С подкрепата на колегите ми от Съвета, аз съм решен да гарантирам, че леката атлетика остава в сърцето на Олимпийското движение. Ние ще продължим да поставяме интересите на атлетиката на първо място и да поддържаме нивото на независимост, което ще ни помогне да направим правилните неща за нашия спорт.

Нашият подход ще бъде прост: Да се гарантираме, че IAAF работи в услуга на националните федерации и атлетите.

Аз съм твърдо решен да се отделим бързо от стартовите блокчета, така че днес ние започваме подробен преглед на нашите съществуващи структури за управление и на ресурсите, които използваме. Целта е да се гарантира, че в рамките на следващите 100 дни, Съветът на IAAF ще може да одобри нови системи и екипи, които са необходими за представяне на нашите амбициозни планове. Ние се ангажираме да гарантираме доброто управление във всичко, което правим и като отправна точка, нашият правен екип бе помолен да проведе задълбочен преглед на Конституцията на IAAF, по отношение на управлението.

Бе създаден също и нов екип за връзката ни с федерациите-членки, за да се гарантира, че те са добре ангажирани и участват във формирането на бъдещето на спорта.

Започна също и работа по преразглеждане и засилване на настоящите комисии и работни групи на IAAF, за да се гарантира, че Съветът на IAAF получава възможно най-добрите съвети и подкрепа за да се движим напред.

И накрая, бе формирана работна група, която да разгледа възможността за създаване на ново всеобхватно самостоятелно звено в леката атлетика, което да се занимава с антидопинговите операции, с по-голяма независимост, и да има достъп до новосформирания независим трибунал, който ще изслушва допинг случаите на атлети от международно ниво (и техния помощен персонал). Това ще бъде направено, без да се възпрепятстват или по някакъв начин забавят разследвания, които в момента са в ход.

Това са вълнуващи времена за леката атлетика и аз съм щастлив да имам възможността да помогна на спорта ни да преодолее нови препятствия.

Себ Коу 
Президент на IAAF"