Новият спонсор на клуба по художествена гимнастика “Илиана” е канадската фирма Дънди Прешъс Металс, която има и филиал у нас, разработващ златното находище край Челопеч. Дали ще се появят новите "златни момичета", времето ще покаже, но за да има повече подобни добри новини, правителството ще продължи да работи по въпросите с данъчни облекчения за спонсорите. Поне в това увери спортният министър Свилен Нейков.

“Радостни сме, че в труден момент в световен аспект, се намират хора да ни подадат ръка, при това в такъв индивидуален спорт, който въпреки трудностите успява да задържи на високо ниво състезателите си и своята тренировъчна дейност”, сподели министърът.

Рудник Челопеч, който разработва компанията, е най-големият работещ златен рудник на Балканите, но спонсорите у нас са далеч по-малко от тези в Европа. Въпреки това, Свилен Нейков разкри каква е според него рецептата за българския спорт: “Освен държавата, повече спонсори, повече публично-частно партньорство за постройка и реновиране на спортни съоръжения и по този начин мисля, че нещата могат да бъдат много по-добри и с по-добри резултати.”

Свилен Нейков изрази своята благодарност към представителя на канадската форма у нас Алекс Нестор. “Опитах се да убедя г-н Нестор, че си заслужава такъв клуб да бъде подпомогнат, тъй като това е нашата гордост и той няма да бъде излъган в бъдеще по отношение на постигнатите резултати. Т.е. той увеличава шанса за повече злато, все пак произвеждат злато.”

“Явно е, че спортът преминава в някакъв друг аспект, в който мениджмънтът започва да оказва сериозно влияние върху финансовия ресурс. Работи се в момента и по данъчни облекчения и по други форми за привличане на бизнесмени в спорта, но ни трябва още малко време”, завърши Нейков.