Колумбиецът Еган Бернал, който в петък облече за първи път жълтата фланелка, ще бъде победителят в 106-ото издание на "Тур дьо Франс".

22-годишният Бернал завърши на четвърто място в днешния предпоследен етап - 60 километра от Албървил до Вал Торенс, което му бе предостатъчно, за да постигне най-голямата победа в кариерата си. В утрешния последен етап, в който предстоят 128 равнинни километра от Рамбуйе до Париж, няма традиция да се правят откъсвания и единствено здравословен проблем може да лиши Бернал от триумфа.

Днешният 20-и етап, който бе съкратен заради лошото време в Алпите, бе спечелен от италианеца Винченци Нибали, който проведе изключителна самостоятелна атака от самото начало на 34-километровото изкачване към Вал Торенс. Нибали пристигна на финала с време от 1 час, 51 минути и 53 секунди, а втори и трети завършиха испанците Алехандро Валверде на 10 секунди и Микел Ланда на 14 секунди.

Четвърти и пети финала пресякоха съотборниците от "Инеос" Еган Бернал и Герайнт Томас с равно време от 1:52:10 часа, като миналогодишният победител Томас джентълменски вдигна ръката на колумбиеца. За тима на "Инеос" успехът е седми в последните осем години, като за първи път в този период първенецът няма да е британец. Нещо повече, Бернал става първият колумбиец, който печели Обиколката на Франция.

Втори в генералното класиране на 1:11 минути приключва Томас, а трети на 20 секунди зад него ще завърши холандецът Стивън Краусвайк, който днес пресече финалната линия осми.

Французинът Жулиен Алафилип, който до вчера водеше в генералното класиране, а преди днешния етап изоставаше само от Барнал в генералното класиране, нямаше сили по пътя към Вал Торенс и в крайна сметка завърши на 26-о място, на 3 минути и 17 секунди зад Нибали.

По този начин Алафилип се свлече до пето място в общото подреждане на 3:45 минути зад Барнал.

На финала на Вал Торенс стана ясно, че французнът Ромен Барде ще спечели приза за "Най-добър катерач" в тазгодишното издание. Барде бе застрашен единствено от Бернал, който обаче трябваше да завърши в тройката, за да го изпревари, но това не се случи./БТА