Съветът на Международната асоциация на атлетическите федерации (IAAF) проведе редовното си заседание в Доха - градът домакин на Световния шампионат по лека атлетика през 2019 г. 

На срещата на управителния орган, в началото на седмицата, бяха взети редица важни решения по теми, включващи бъдещето на Диамантената лига, олимпийската квалификационна системата за Токио 2020, статута на Руската атлетическа федерация, както и съществени промени в правилата на спортното ходене. 

Президентът на IAAF Себастиан Коу коментира, че решенията за Диамантената лига са от ключово значение за бъдещото успешно развитие на спорта и неговата способност да увеличава своята аудитория и комерсиален успех. 

ПРОМЕНИТЕ В ДИАМАНТЕНАТА ЛИГА 

Диамантената лига на IAAF от 2020 г. ще включва най-добрите 13 турнира (вместо досегашните 14), въз основа на критерии, разработени през 2018 г. В това число ще има само една финална надпревара (вместо досегашните два финала) в края на сезона. 

Съгласувани са 24 дисциплини (12 за мъже и 12 за жени), които ще преминат през 12-те турнира и финала, като най-дългата бегова дистанция ще бъде 3000 метра. За момента не се съобщават кои дисциплини ще бъдат свалени от програмата, която през тази година за последно ще включва 32 дисциплини (по 16 за мъже и жени). 

Всеки турнир ще бъде излъчван в световен мащаб в по-кратък 90-минутен телевизионен формат, който ще свързва дисциплините и точките на атлетите по такъв начин, че феновете да могат по-лесно да проследяват пътя към финала в края на сезона. 

ПО ВЪПРОСА С РУСИЯ 

Съветът на IAAF обяви, че няма промяна в статута на Руската атлетическа федерация (РАФ). 

Председателят на работната група Руне Андерсен докладва на заседанието на Съвета в Доха, че два ключови въпроса остават нерешени, за да бъде препоръчано възстановяване на членството на РАФ: 

§  Покриване на неизплатени разноски по воденето на дела свързани с допинг случаи. (РАФ е повдигнала някои логистични въпроси относно плащанията, като IAAF скоро ще разреши тези въпроси.)

§  Получаване на аналитични данни и всякакви проби, които Звеното за почтеност в леката атлетика (AIU) има нужда да придобие от московската лаборатория, за да се определи кои атлети имат случаи за разглеждане съгласно Антидопинговите правила на IAAF. Понастоящем данните се обработват и заверяват от Световната антидопингова агенция (WADA), като тя се е ангажирала да ги предостави приоритетно на AIU. 

Работната група също така е взела под внимание твърдението на германския телевизионен оператор ARD, че някои треньори от стария режим (свързван с масовата употреба на допинг) отново са ангажирани с трениращи атлети от националния отбор на Русия. Това противоречи на уверенията от РАФ, дадени на работната група, че федерацията се е разграничила от стария режим. Работната група ще поиска от РАФ спешно изясняване на този въпрос. 

РЕВОЛЮЦИЯ В СПОРТНОТО ХОДЕНЕ 

Съветът на IAAF принципно се съгласи с предложението на Комитета по спортно ходене да се промени състезателната програма на спортното ходене с цел защита и популяризиране на дисциплината на големите международни шампионати и създаването на възможност за привличане на нова публика. 

Съветът се съгласи с важността: 

§  да се поддържат 4 индивидуални дисциплини, носещи медали и равенство между половете с две дисциплини за мъже и две за жени на всички големи международни състезания.

§  да се продължи да се дава приоритет на инвестициите и развитието на електронната система за контрол на спортното ходене (т.е. технологията на електронните чип стелки).

§  да се тества и валидира технологията в състезания през 2020 г.

§  да останат 2 от следните дисциплини: 10 km, 20 km, 30 km или 35 km от 2022 година.

Революция в спортното ходене: Сменят дистанциите и въвеждат чип стелки

ПРОМЕНИ В СЪСТЕЗАТЕЛНИТЕ ПРАВИЛА НА IAAF 

Като част от списъка с промени в правилата, Съветът на IAAF възстанови „1-минутното правило“ за изпълнение на опит във всички технически дисциплини, където до момента времето беше 30 секунди. 

Следните Състезателни Правила бяха изменени с незабавен ефект: 

-         Правило 113 – По-добро осигуряване на здравето и безопасността на атлетите при по-дълги състезания по бягане и спортно ходене.

-         Правило 149.3 – Да се ​​изясни, че постиженията могат да бъдат валидни при състезания по спортно ходене, дори с наказателна зона.

-         Правило 170 – Да се осигури гъвкавост при разработването на нови концепции за щафети.

-         Правило 180.6 – Да се ​​променя състезателният ред преди последните опити в хоризонталните технически дисциплини.

-         Правило 180.17 – Да се ​​върне времето от 1 минута за изпълнение на опит във всички технически дисциплини.

-         Правило 200.1-5 – Да се ​​изясни, че двата последователни дни в многобоите може да означава два последователни периода от 24 часа.

-         Правило 230.7 – Коридорът за задържане да се нарича наказателна зона.

-         Правило 250.6 – Премахване на задължителното използване на стартови боксове и оставянето им като опция. 

ОЛИМПИЙСКА КВАЛИФИКАЦИЯ И СТАНДАРТИ ЗА УЧАСТИЕ 

Съветът одобри нова олимпийска квалификационна система за Олимпийските игри в Токио през 2020 г., която ще даде на атлетите повече възможности за постигане на стандартите за участие. 

Квалификационният период е удължен с 2 месеца за повечето дисциплини. Той ще започне на 1 май 2019 г. (вместо на 1 юли 2019 г.), за да се включат повече международни състезания като Диамантената лига на IAAF и ще приключи на 29 юни 2020 г. 

Квалификационният период за дисциплините маратон и 50 km спортно ходене ще приключи в края на май 2020 г. (вместо на 29 юни), за да се даде на класиралите се състезатели повече време за подготовка специално за Игрите. 

След обстойни консултации с ключовите заинтересовани страни, Съветът реши да въведе двойна квалификационна система, съчетаваща както стандартите за участие, така и новата световна ранкинг система (световните квалификационни ранглисти), за да определи кои спортисти могат да участват в олимпийски подбор през 2020 г. 

При този нов процес на квалификация атлет може да се класира за Олимпийските игри през 2020 г. по един от следните два начина: 

§  Постигане на стандарт за участие в съответния квалификационен период.

§  Класиране съобразно неговата / нейната позиция в световната квалификационна ранглиста на IAAF в определена дисциплина, в края на съответния квалификационен период. 

Процесът е предназначен да определи около 50% от целевите бройки за всяка дисциплина чрез стандартите за участие, а останалите 50% чрез световната квалификационна ранглиста на IAAF.

ИАФ

ИАФ