Европейската лекоатлетическа федерация потвърди, че състезателката на скок дължина Даря Клишина ще бъде единствената представителка на Русия на Европейското първенство в зала в Белград от 3 до 5 март. 

Клишина от години живее и се готви в САЩ и само тя от руските лекоатлети беше допусната на Олимпиадата в Рио де Жанейро през миналото лято като неутрален спортист. 26-годишната рускиня има две европeйски титли на закрито в Париж 2011 и Гьотеборг 2013. 

През миналата седмица президентът на Руската лекоатлетическа федерация Дмитрий Шляхтин съобщи, че 44 лекоатлети от страната са подали заявки в ИААФ за участие в международни турнири като неутрални състезатели. Те обаче все още не са получили официално одобрение включване в Евро 2017 в сръбската столица. 
Както е известно, Изпълкомът на световната лекоатлетическа федерация ИААФ в началото на февруари остави в сила дисквалификацията на Руската федерация по лека атлетика. Членството на организацията беше преустановено още през ноември 2015 година заради доказателства за множество манипулирани проби в Московската антидопингова лаборатория. 

Руските лекоатлети нямат право да участват в международни турнири, но за някои от тях може да бъде направено изключение и те да бъдат допуснати да се състезават с неутрален статут при изпълнение на определени критерии от ИААФ./БТА