Американският гросмайстор Фабиано Каруана си върна лидерската позиция в "Турнира на претендентите за световната титла по шахмат", който се провежда в Берлин.

В партия от предпоследния 13-и кръг Каруана се наложи с белите фигури над арменеца Левон Аронян, като така се върна на правия път след загубата от Сергей Карякин (Русия) в предишния кръг. С успеха Каруана събра 8 точки и води с половин пред разделящите второ място Карякин и Шахрияр Мамедяров (Азербайджан).

В 13-ия кръг Карякин направи реми с черните фигури с американеца Уесли Со, докато Мамедяров надигра с белите руснака Александър Гришчук. Последната партия от този етап между китаеца Дин Лижен и руснака Владимир Крамник приключи реми, което запази теоретичните шансове на Дин, който има 7 точки, да грабне крайната победа.

В последния 14-и кръг Каруана ще играе с черните фигури срещу Гришчук, Карякин е с белите срещу Дин, Мамедяров ще играе с черните срещу Крамник, а Аронян, който със сигурност ще завърши турнира на последното осмо място, играе с белите срещу Со.

Наградният фонд на турнира в Берлин е 420 000 евро. /БТА