Дванадесетият кръг на "Турнира на претендентите за световната титла по шахмат" се оказа крайно неуспешен за досегашните лидери Фабиано Каруана и Шахрияр Мамедяров, които допуснаха изненадващи загуби.

Американският гросмайстор Каруана, който водеше еднолично в провеждащия се в Берлин супертурнир от четвъртия кръг, допусна първо поражение, след като отстъпи с черните фигури пред руснака Сергей Карякин.

Победата позволи на Карякин да събере 7 точки, колкото има и Каруана, но руският шахматист определено се намира в по-изгодна позиция преди последните два кръга не само заради директния си успех над американския си съперник, но и заради чудесната форма, в която се намира.

Карякин стартира надпреварата с две загуби и две ремита в първите четири кръга, в петия и шести отново направи равенства, но в следващите шест тура постигна четири победи и само две ремита и определено е най-проспериращият състезател в хода на турнира.

Азерът Мамедяров, който до този момент бе втори с 6,5 точки, отстъпи с белите фигури пред китаеца Дин Лижен. Така Дин записа първа победа след 11 поредни ремита и също събра 6,5 точки, с които запазва реалните си шансове за атака на първото място в крайното класиране.

Другите две партии от 12-ия кръг, противопоставящи Александър Гришчук (Русия) на Левон Аронян (Армения) и Владимир Крамник (Русия) на Уесли Со (САЩ), завършиха реми.

В подреждането след Каруана и Карякин с по 7 точки следват Мамедяров, Дин и Гришчук с по 6,5, след тях е Крамник с 5,5, Со с 5 и Аронян с 4. Днешният неделен ден е почивен за гросмайсторите, а в понеделник предстоят партиите Мамедяров - Гришчук, Дин - Крамник, Со - Карякин и Каруана - Аронян.

Наградният фонд на турнира е 420 000 долара, а победителят в него ще спечели правото да играе с шампиона Магнус Карлсен (Норвегия) за световната титла по шахмат. /БТА