Белгиецът Вут ван Аерт от отбора на „Йъмбо-Висма“ изненадваща, но и напълно заслужено, спечели 11-ия етап от Обиколката на Франция. Ван Аерт, известен със спринтьорските и часовникарските си качества, победи в един от най-тежките планински етапи в 108-мото издание на „Тур дьо Франс“, като преодоля 198,9-километровата дистанция от Сорг до Малюсен за 5 часа, 17 минути и 43 секунди.

В последните 80 километра на днешния етап колоездачите на два пъти трябваше да преодолеят легендарната височина Мон Венту. Французинът Кени Елисон от „Трек-Сегафредо“ завърши втори в днешния ден, на 1:14 минути зад Ван Аерт, а с равно време приключи и съотборникът му Бауке Молема (Нидерландия), който остана трети.

 Претендентите за генерално класиране - водачът Тадей Погачар („Обединени арабски емирства“) от Словения, колумбиецът Ригоберто Уран („Едюкейшън Фърст“), еквадорецът Ричард Карапас („Инеос“) и датчанинът Йонас Вингегор („Йъмбо-Висма“) заеха местата от четвърто до седмо с изоставане от 1:38 минути от Ван Аерт. Австралиецът Бен О'Конър („AG2R“), който започна деня като втори в генералното класиране на 2:01 минути зад Погачар, финишира на 15-о място на 5:35 минути зад победителя.

Това позволи на носителя на „жълтата фланелка“ и шампион за 2020 година Погачар да поведе с огромните 5:18 минути пред Ригоберто Уран, който излезе втори в генералното класиране. Трети на 5:32 минути е Вингегор, като датчанинът има само 1 секунда преднина пред Карапас. О'Конър е пети на 5:58 минути зад Погачар.

В класирането при катерачите първи с 50 точки и „бялото трико на червени точки“ остава колумбиецът Наиро Кинтана, но втори с 44 точки излезе Ван Аерт. Канадецът Майкъл Уудс е трети с 52 точки. Британецът Марк Кавендиш остава със „зелената фланелка“ за най-добър спринтьор с 218 точки, като води с 58 пред австралиеца Майкъл Матюс.

12-ият етап от „Тур дьо Франс“ е в четвъртък и ще бъде с дължина от 159,4 километра от Сен-Пол-Труа-Шато до Ним.