Месец май 2018 г. беше сред повратните в историята на българския алпинизъм. Именно тогава се разделихме физически, но не и духовно с Боян Петров.

В негова памет семейството и приятелите на Боян за втора поредна година организират масово изкачване до Копитото. Денят, в който стотици хора ще тръгнат по любимия му маршрут, е 18 май.

Основната разлика през тази година е, че събитието ще е и със състезателен характер, като няма значение дали участниците са решили да се премерят сили с околните, или със самите себе си.

Всяко изкачване, до Копитото, включително и това през 2019, ще бъде посветено на връх от Хималайската корона. Именно по този начин участниците ще имат възможност да “съберат” своята корона по пътя нагоре. На 18 май събитието ще бъде посветено на Гашербрум I (8080 м) - първият изкачен от Боян осемхилядник.

За всички регистрирани в изкачването участници организаторите са предвидили стартов пакет с номер, карта на Витоша, както и специален медал, който ще получат на финала. Лентата е направена с алпийско въже и възли, а в средата му има еделвайс, който може да бъде използван отделно като значка. Усилията на най-добре представилите се състезатели ще бъдат възнаградени парично - 1000 лв. за победителя, 500 лв. за класиралия се втори и 200 лв. за трето място.

Изкачване в памет на Боян Петров

източник: Личен архив - Радослава Ненова

Регистрацията за събитието вече е отворена на сайта kopitoto.bg и само за броени дни се радва на голям интерес. Броят на хората, които могат да се включат в него, обаче е ограничен до 1000 души. Регистрационната такса е 25 лв., а за децата до 14-годишна възраст участието е безплатно и всички те ще получат подарък еделвайс. 

След края на състезателната програма на 18 май е предвидено и изкачване за всички, които искат да почетат паметта на Боян Петров, но нямат желание да се включат в надпреварата.