Книгата на легендата на алпинизма Райнхолд Меснер, посветена на Боян Петров, излиза на 7 февруари. Датата на представянето й в България не е никак случайна. Това е рожденият ден на Боян, а и Меснер посвещава изданието на него.

Райнхолд Меснер е сред алпинистите, превърнали се в легенда – в стремежа си да предизвика собствените си възможности, се превръща в „ловец на приключения“. Изкачва всичките 14 осемхилядници, прекосява пеш Антарктида и Гренландия, Тибет и пустинята Такла Макан. Преди 50 години Меснер пише статия със заглавие „Убийството на невъзможното“, след като осъществява своето най-трудно изкачване на Средното ребро на Сас дла Круш (Хайлигкройцкофел) в Доломитите.

Поставя се епохална промяна на основните ценности на катеренето и началото на движението за чистото катерене.

Днес в книгата „Убийството на невъзможното“ Меснер събира над 30 статии, с които известни катерачи от цял свят дискутират темата за предела в алпинизма. Един от текстовете е на големия български катерач Боян Петров. Това е последната статия, която пише, преди да поеме към изкачването на Шиша Пангма.

Неслучайно премиерата на българското издание на „Убийството на невъзможното“ от Райнхолд Меснер е именно на 7 февруари – рождения ден на Боян, а и Меснер го посвещава на него.

Представянето ще се проведе в зала „ Проф. Марин Дринов“ на БАН (ул. 15 ноември № 1) от 18,30 ч. Входът е свободен.

Сред специалните гости на събитието ще бъдат Сандро Филипини – редактор на Райнхолд Меснер, проф. д-р Николай Спасов – директор на Националния природонаучен музей в София, Радослава Ненова, Тихомир Димитров – научен консултант на българското издание, преподавател и дългогодишен приятел на Боян Петров и др. В ролята на водещ ще влезе журналистът Антон Хекимян. Събитието се организира със съдействието на Национален природонаучен музей при БАН.