Българският национален отбор по водна топка U15 (родени 2004 г. и по-малки) се класира за европейското първенство в Бургас от 21 до 28 юли 2019 година.

Съставът, воден от Ангел Бенински и Найден Найденов, завърши на четвърто място в квалификационна група D, мачовете от която се играха в Тбилиси. Българите спечелиха два мача – 13-12 срещу Литва и 24-2 срещу Азербайджан и загубиха 3 – 4-18 от Грузия, 0-24 от Сърбия и 1-8 от Словакия, съобщават от родната федерация.

Така от група D на континенталния шампионат в Бургас ще играят Сърбия, Грузия, Словакия и България. Дори и при класиране след 4 място българският отбор щеше да се включи в шампионата по право като домакин според разпоредбата на ЛЕН. Но сега ситуацията е още по-ясна, след като националите и спортно-технически заслужиха мястото си на първенството.

В последния си мач срещу Словакия българите отстъпиха с 1-8 (0-0, 0-2, 0-2, 1-4), като двубоят се разви доста нещастно за нашия отбор. В средата на първата част нашите момчета пропуснаха да отбележат от наказателен удар, а в средата на втората не успяха да поведат при първото от общо двете си числени превъзходства в мача. Веднага след това словаците реализираха и двете си зони в двубоя (много коректен мач – общо 4 зони за двата отбора и една дузпа за България), като второто попадение дойде секунда преди края на частта, след като  нарушението бе едва 5 секунди по-рано. Интригата в двубоя почти изчезна минута преди края на третата четвърт, когато словаците вече поведоха с 4-0.

Оценката за представянето на националния отбор може да е само една – момчетата, водени от Ангел Бенински и Найден Найденов, направиха това, за което бяха отишли в Тбилиси. Спечелването на две победи и класирането за европейското в Бургас и по спортно-технически път би трябвало да повиши самочувствието на отбора, на който му предстои сериозна подготовка преди континенталния шампионат на родна земя.

Последни резултати в група D: Литва – Азербайджан 22-1, Словакия – България 8-1, Сърбия – Грузия 13-6

Всички финалисти на европейското в Бургас:

от група А – Испания, Хърватия, Холандия, Беларус

от група B – Италия, Гърция, Румъния, Словения

от група C – Унгария, Черна гора, Турция, Русия

от група D – Сърбия, Грузия, Словакия, България

Така на европейското в Бургас ще играят абсолютно всички най-добри отбори в Европа – континентът, където водната топка е най-силно развита в света и конкуренцията е най-голяма.

Има всички предпоставки шампионатът на басейн „Парк Арена ОЗК“ – първо европейско в историята за 15-годишни ватерполисти, да се превърне в истински празник на водната топка.