Италианецът Дарио Каталдо спечели 15-ия етап от колоездачната обиколка на Италия - 221 километра от Ирвеа до Комо.

Каталдо и сънародникът му Матиа Катанело атакуваха още в самото начало на етапа и караха пред всички останали до самия край. Каталдо пресече финалната линия с време от 5 часа, 48 минути и 15 секунди, като успя да удържи финалната атака на Катанело.

На трето място завърши британецът Саймън Йейтс, който бе най-свеж в последните 10 километра. Той застигна група от трима колоездачи и в крайна сметка завърши начело на нея на 11 секунди зад Каталдо. Точно зад Йейтс финалната линия пресякоха сънародникът му Джон Карти Хю, водачът в генералното класиране Ричард Карапас от Еквадор и италианецът Винчецо Нибали.

Основният фаворит на специалистите - словенецът Примож Роглич, имаше много проблеми по време на целия етап, като се наложи да сменя велосипеда си, а на последното спускане към Комо падна един от завоите. 
Все пак словенецът бързо успя да яхне отново велосипеда си и в крайна сметка да завърши на 13-о място на 51 секунди зад победителя Каталдо.

Така в генералното класиране Карапас не само успя да запази лидерската "розова фланелка", но и да увеличи до 47 секунди преднината си пред втория Роглич. Трети е Нибали, който е на точно 1 минута зад Роглич. Четвърти се движи полякът Рафал Майка на 2:35 минути, следван от испанеца Микел Ланда на 3:15 и холандеца Бауке Молема на 3:38.

В понеделник е вторият и последен почивен ден преди края на "Джирото", а във вторник предстоят 191 километра от Ловере до Понте ди Леньо./БТА