Илнур Закарин (Катюша) спечели много интересния 13-и етап от Джиро д'Италия, който бе и първият, завършил на изкачване.

29-годишният руснак измина 196-те километра от Пинероло до Черезоле Реале за 5:34.40 часа, завършвайки с 35 секунди пред Микел Ниеве (Мичелтън-Скот). Това е общо втора етапна победа за руснака в Обиколката на Италия като предишният му успех дойде през 2015 година.

С атака от групата на фаворитите Микел Ланда завърши трети на 1:20 минути зад Закарин. Ланда обаче успя да заличи част от пасива си спрямо фаворитите в генералното класиране Примож Роглич и Винченцо Нибали. Двамата изкараха деня заедно и в крайна сметка завършиха на 2:57 минути зад победителя. Носителят на розовата фланелка Ян Поланц успя да я задържи за още един ден, след като финишира 15-и на 4:39 минути зад Закарин.

Двама са големите губещи от предварително сочените за фаворити колоездачи. Заявилият, че всички конкуренти трябва да се страхуват от него Саймън Йейтс показа, че формата му не отговаря на думите. След двата разочароващи часовника, сега лидерът на Мичелтън-Скот финишира едва 17-и на точно 5 минути зад Закарин и на над две минути спрямо Роглич и Нибали.

Мигел Анхел Лопес (Астана) пък отново имаше проблем с велосипеда в началото на финалното изкачване, което му коства много. Той завърши 11-и на 4:19 и също изостана в генералното класиране.

То е водено от Поланц, който е с 2:25 минути пред сънародника си Роглич. Закарин се изкачи на трето място на 2:56. Бауке Молема също отбеляза прогрес до четвърта позиция на 3:06. Винченцо Нибали е пети на 4:09. Топ 10 допълват Ричард Карапаз, Рафал Майка, Микел Ланда, Павел Сиваков и Мигел Анхел Лопес. Саймън Йейтс е 12-и на 8:14 зад Поланц.