През месец  април предстоят празниците по отбелязването на 25 годишнината от развитието на бейзбола и софтбола в България, каза на пресконференция в Пресклуб „България” президентът на Българската федерация по софтбол  Юрий Алкалай.

На 20 и 21 април от 12 часа пред паметника на Съветската армия ще има серия от игри и всеки ще може лично  да поиграе бейзбол и софтбол. За включилите се в празника в центъра на София ще има много изненади, награди и приятни емоции.

На 27 и 28 април в столицата ще се проведат Балканските първенства по бейзбол и софтбол за смесени отбори, в които ще участват  отбори от България, Сърбия, Румъния и Словения. Състезанията по бейзбол ще бъдат на стадион „Диана”, а по софтбол -на стадион „Бейзбол” до Технически университет. Официалното откриване на турнирите ще бъде на 27 април  от 12 часа на стадион „Диана”, като символично първата топка ще бъде хвърлена от кмета на София Йорданка Фандъкова и председателят на БОК Стефка Костадинова.

Очаква се  за юбилейната годишнина на бейзбола и софтбола в България да пристигне преизбраният президент на европейската централа по софтбол Андре ван Овербек от Холандия. В София ще бъде и първото заседание на новия Изпълком на ЕФС.

Юрий Алкалай, който е вицепрезидент на Европейската федерация по софтбол, даде информация за мерките, които са предприети  двата спорта бейзбол и софтбол да се върнат сред 26-те основни спорта в програмата на Летните олимпийски игри през 2020 година. За целта световните централи по тези спортове се обединиха, а и направиха редукции в правилата, така че мачовете да текат по-бързо и да бъдат по-атрактивни.