Дългогодишният президент на Руската федерация по художествена гимнастика Ирина Винер подаде оставка. Тя обаче ще остане треньор на националния тим.

По-рано днес в Москва се проведе Отчетно-изборна конференция на централата, на която стана ясно, че една от най-влиятелните жени в този спорт се оттегля.

Ирина Винер е президент на руската федерация от 2008 година. Тя е и старши треньор на руския отбор по художествена гимнастика и ще продължи работа в залата.

Самата тя разкри след решението си, че отдавна е обмисляла тази стъпка и е настоявала Алина Кабаева да заеме мястото ѝ.

Винер подаде оставка във връзка с обединението на руските федерации по гимнастика. Генералният директор на руските железници Олег Белозеров беше избран за президент на новата централа.

„Мечтая за това от много дълго време. Предлагах тази позиция на Алина Кабаева много, много години, но тя отказваше. За последен път тя отказа през юни. Човек предлага, но Бог разполага. Сега обединението на федерациите ми даде възможност да номинирам мои млади последователи, които разбират от чиновническа работа. Те са завършили съответните университети“, сподели Ирина Винер.

„Мечтата ми се сбъдна напълно, оставам треньор - бях, съм и ще остана докрай. Това е моят път, разсейвах се много от длъжността на президент на федерацията. Купища книжа, подписи, трябваше да се рови във всичко. Сега ще имам помощници и ще продължа работа в залата с любимите ми деца“, каза още Винер.