Най-добрият ни гимнастик Йордан Йовчев обмисля промени в съчетанието си на халки за Олимпиадата в Пекин. Йовчев спечели сребро на Европейското първенство в Лозана и сподели, че трябва да реши дали да рискува с по-сложни елементи на Игрите в Китай или да наблегне на чистото изпълнение на съчетанието си.

„Имаше разлика в съдийството на Европейското, както и голяма разлика между първите четирима гимнастици и вторите четири във финала. За мен второто място е напълно заслужено. Реших, че не трябва да рискувам и по-добре да взема медал. Елементите за усложняването не са готови в пълна степен, че да изиграя чисто съчетанието. Явно трябва да направя промени за Олимпиадата. Ще реша дали да рискувам, ако попадна на финал. Задължително трябва промяна – дали да играя чисто или да рискувам с по-сложни елементи”, коментира Данчо Йовчев вече на българска земя.

„Второто място на този етап ни задоволява. Отиваме на война с великолепните китайски гимнастици в Пекин. Йовчев е явление в българския спорт”, заяви президентът на федерацията ни по спортна гимнастика Никола Проданов и разкри, че се очакват нови уреди, за които е получено съдействие от ДАМС.

„Съчетание от максимална трудност не може да се играе цяла година. При нас отборът беше пред разпад. Всичко зависи от финансирането, това е най-важното. След Олимпиадата отношението към нашия спорт трябва да се промени”, каза националният треньор Милко Танкушев.

Йордан Йовчев ще участва на два турнира преди Олимпийските игри в Пекин. И двата ще се във Франция на 24-ти май и 17-ти юни. Възможно е и провеждането на лагер в чужбина, като вариант за това е Гърция.

„Мисля, че бих заложил само на един уред за Пекин, ако тръгна на риск. Това е въпрос, който трябва да реша до 2 месеца. Основните конкуренти са ясни. Напрежението ще е голямо не само за нас. Ако съм подготвен с най-силното съчетание, всичко ще е въпрос на психика”, сподели още Данчо Йовчев.