Интригата за трофея на последния за сезона супертурнир по сумо остава, след като лидерите Хакухо и Тойоношима не сбъркаха в днешните си мачове от 13-и кръг на "Кюшю башьо" във Фукуока. В същото време загубилия мотивацията си Калоян Махлянов-Котоошу допусна второ поредно и общо пето поражение в турнира.

Българинът този път бе надвит от естонеца Баруто с раменно хвърляне "уватенаге". В последния и очакван с най-голям интерес двубой за деня Хакухо победи любимеца на японската публика Кайо, избутвайки го от дохьото с "йорикири".

Преди това нисичкият Тойоношима се справи със съпротивата на Какурю, който вчера победи Калоян. Тойоношима и Хакухо водят с по 12 победи и една загуба, следват ги Баруто и Кайо с по 11 успеха и две поражения. Както стана известно по-рано днес, Съдийската комисия взе радикално решение, във връзка с непостоянното представяне на Махлянов във Фукуока.

Той трябваше да се бори с Кайо в предпоследния кръг и с Хакухо в последния. Тъй като Тойоношима има шансове да спечели Купата на Императора, той ще играе вместо Калоян с тези съперници утре и в неделя.

Така Котоошу утре ще излезе срещу по-непретенциозен съперник - Токусегава, който се бори да завърши с положителен баланс, като в момента той е 7-6.