Неудачното представяне на Калоян Махлянов-Котоошу на последния за сезона супертурнир по сумо принуди Съдийския комитет да направи важни промени в програмата за последните дни на съревнованието във Фукуока.

"Йокодзуна" Хакухо, както беше по план, в предпоследния ден в събота ще се бори с първия "одзеки" на Запада Баруто. Вторият "одзеки" на Запада, обаче, Кайо няма да излезе срещу Калоян Махлянов, а срещу Тойоношима, който все още има шансове да спечели Купата на Императора.

Причина за тези важни промени е фактът, че Котоошу с баланс 8 победи и 4 загуби няма мотивация да се бори, за каквото и да е.

Толкова ниско поставен в схемата сумист като Тойоношима само при извънредни обстоятелства може да получи честта да спори с "одзеки" в предпоследния ден на класически турнир, а сега ситуацията е такава.

Воденият от "ояката" Таканохана Съдийски комитет е взел това радикално решение, за да изостри интригата и да направи края на турнира максимално интересен за зрителите, пише БГНЕС. Не е изключено да се наложи още една промяна и в последния ден на "Кюшю башьо" срещу Великия шампион Хакухо да излезе 170-сантиметровия Тойоношима, а не Калоян Махлянов.

До подобна схема ще се стигне, ако днес най-ниският сумист в професионалната дивизия "макуучи" прекърши съпротивата на "секиваке" Какурю, който вчера победи Българския Гъливер. За последно борец, който не носи звание "одзеки" или "йокодзуна", спечели супертурнир преди 9 години. През септември 2001 г. Купата на Императора завоюва Котомицуки, бивш съотборник на Калоян Махлянов в школата "Садогатаке".