Световният шампион на 100 метра Джъстин Гатлин изрази разочарование от освиркванията от трибуните по негов адрес на олимпийския стадион в Лондон след победата му на финала снощи.

Американският спринтьор грабна световната титла в спринта с 9.92 секунди и най-сетне дочака победа над легендата Юсейн Болт, който финишира трети.

Гатлин вдигна победоносно ръце след бягането, но вместо аплодисменти, получи освирквания от публиката заради предишните му допинг провинения.

Гатлин - шампионът, който заглуши Болт

"Тъжно е, че освиркванията бяха по-силни от аплодисментите. Не съм бил освиркван през 2010-а, 2011 или 2012 - или 13, 14, 15-а, но ето, че сега съм. Аз съм спринтьор, върнах се в спорта, изтърпял съм си наказанията за допинга. Исках да демонстрирам уважението си към Юсейн и след финала коленичих пред него. Отдадох му чест. Това беше вълшебна вечер за леката атлетика и за Юсейн Болт, който направи толкова много в своята кариера", коментира Джъстин Гатлин пред репортерите.

Запитан дали неговата победа е бедствие за спорта, американецът отговори. "Не съм мислил за това, опитах да се да не се фокусирам върху освиркванията. Направих го за моите фенове, за екипа ми, за сънародниците ми, хората, които наистина вярваха в мен, дори когато аз самият не вярвах в себе си", каза още Гатлин.

"Не считам себе си за лошо момче. Какво съм направил, за да имам подобен имидж? Говорил ли съм лошо за хората, правил ли съм неприлични жестове, не съм ли стискал ръката на всеки съперник, не съм ли ги поздравявал и пожелавал късмет на всеки? Това не звучи като да съм лошо момче", добави Гатлин.

Въпреки първата си загуба на 100 метра на голямо първенство, Юсейн Болт намери сили да поздрави победителя и да му отдаде дължимото. "И преди съм казвал, че Гатлин си е изтърпял наказанието. Щом е тук, значи всичко е окей. Винаги съм го уважавал камо съперник. Отнасям се с него като към всеки друг съперник", каза Болт./БТА