Президентът на федерацията по художествена гимнастика Илиана Раева беше категорична, че в националния отбор на България има място само за физически и психически подготвени състезатели. Тя сподели това след последното контролно състезание за девойките преди предстоящото Световно първенство в тази възрастова група.

Ансамбълът при девойките с треньори Вяра Ваташка и Цветелина Найденова имаше много трудни моменти по време на подготовката. Няколко тежки контузии, болести на състезателки и не на последно място смяна на една от гимнастичките от основния състав. Жанина Георгиева беше освободена само преди две седмици, тъй като стана ясно, че не се чувства добре в тренировъчния процес.

„Досега не сме имали такъв ансамбъл, който да е преминал през такива перипетии. Казах им, че ще се радвам да доживея да видя два месеца, в които да работят с един и същи състав. Особено при малки деца, много е решаващо, когато се сменя основен състезател. Децата работят много добре, атмосферата е много добра. С настроение се работи, надявам се да покажат най-доброто от себе си. Вяра Ваташка е един герой за мен. През какво ли не мина, за да стигне до това Световно първенство. От цялото си сърце им пожелавам успех, на нея и на Цветелина Найденова. Може да се каже, че минаха през ада с този отбор”, сподели Илиана Раева.

„Ако не са готови състезателките нямат място за националния отбор. Това не е клубен отбор, някаква група за щастливо пребиваване на състезания. Който не е подготвен психически и физически, няма място в този отбор.  Ние сме имали такива деца и сме страдали от това нещо, още повече както ги наричам някои родители на демокрацията – с огромни амбиции без реална преценка какво могат децата им.”

Национален отбор (девойки)

източник: Станислава Кръстева

„Разбира се, това е съвместна грешка на родители и на треньори, на нас. Но в момента ние имаме един прекрасен отбор. Вярвам, че ще съумеят да покажат по най-добрия начин какво могат. Силни са всички деца, състезатели са, имаме подкрепата и на прекрасни родители, интелигентни хора, което улеснява работата. Вярвам, че ще се радваме след Световното първенство”, коментира още президентът на федерацията.

Освен ансамбъла, в контролното състезание в залата на стадион „Раковски” взеха и четирите ни индивидуалистки, които ще ни представят на шампионата на планетата за девойки.

В Москва те ще играят с различни уреди - Ева Брезалиева (въже), Катрин Цонева (топка), Стилияна Николова (бухалки) и Валерия Ватова (лента).

„Много съм доволна, децата играха много силно, много мотивирано, страшно много работим. Имаме още една седмица, има върху какво още да се поработи. Но най-важното е, че децата работят много и показват една силна игра, да се надяваме, че на Световното първенство ще е още по-добре”, каза още Раева

Националният отбор получи специални цветя от отбор от ЮАР, който е на подготовка у нас. Илиана Раева получи „златна” роза. „Благодаря на Ели от Южна Африка, дългогодишна наша треньорка, с която съм работила заедно, беше треньор на Академик. Много мил жест на нейните състезателки към нашите”, коментира още Раева.

Световното първенство за девойки се провежда за първи път в историята на художествената гимнастика. Шампионатът ще се проведе от 19 до 21 юли в Русия.