Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика Илиана Раева изрази разочарованието си от повечето от състезателките, явили се на първото контролно състезание след лятната пауза. Тя заяви категорично, че не е доволна от формата и представянето на Биляна Проданова, гимнастичката, на която Раева залагаше да спечели евентуално втора квота за страната ни за Олимпиадата в Лондон. Грацията ни обаче се представи под очакваното ниво на контролното, провело се по-рано през деня в зала “Раковски” в столицата.

Във вътрешната надпревара участие взеха шест грации (Цветелина Стоянова, Биляна Проданова, Анастасия Кисе, Мария Матева, Сара Стайкова и Румяна Велинова). Най-добрата ни състезателка в момента Силвия Митева пропусна контролното, тъй като се намира на тренировъчен лагер в Бургас. За сметка на това, младата Цветелина Стоянова се представи най-добре, измежду явилите се пред критичните очи на съдиите и Илиана Раева.

“Не, никак дори не съм доволна. Вярно, че етапът е много ранен. Не е фатално това, че се изпуска уред, че се допускат грешки, общата подготовка на някои състезателки не ми харесва. Много повече очаквам от Биляна Проданова, която е състезателка, на която аз твърде много ще разчитам за евентуална втора квота. Но това, което виждам сега, е твърде обезпокоително. Аз направих много жестове заради нейния талант и огромните възможности, които има, но аз повече няма да направя никакъв жест. Ако на следващото контролно не покаже съвсем различна форма, тя няма да участва нито на Световна купа, нито на Световното първенство. Това е категоричното ми решение, въпреки че това е само първото контролно”, сподели Илиана Раева.

“Мога да отбележа още - много силно представяне на Цветелина Стоянова, която е след много тежка травма (скъсани връзки на глезена), два месеца извън терена, а играе най-стабилно от всички. Поздравления за нея и за треньорката й. Мария Матева и Анастасия Кисе показват много добра форма, въпреки че има още какво да се желае. Така че аз съм готова да дам повече шанс на младите, с които също не е невъзможно да се вземе втора квота. Има още едно контролно след седмица. Ще дам шанс на всички, но този път ще участва този, който е готов, и този, който разбира какво значи отговорност - да поеме отговорност, да участва на Световно първенство и да се бори за страната си. На този етап това в Биляна Проданова не го виждам, а аз съм бил човекът, който най-много я е толерирал и е правил най-много жестове за нея”, добави треньорът.

Гимнастичките от националния отбор се готвят за Световната купа в София. Състезанието се проведе на 20-ти и 21-ви август в новата спортна зала в София. По време на турнира за Световната купа ще се проведе държавно първенство, категория Елит - финал за девойки младша и старша възраст и жени, като състезанието при жените ще е в събота и неделя по време на турнира за Световната купа.

По повод на организацията за турнира, Илиана Раева каза: “Надявам се всичко да бъде както трябва, да бъдем едни добри домакини, но още повече се надявам залата да е пълна и любителите на този спорт да дойдат и да ни подкрепят преди Световното първенство. Още повече, че пристигат най-добрите отбори от света. Само Евгения Канаева няма да е тук. За сметка на това, всички най-силни ансамбли пристигат, това ще бъде едно мини световно първенство за ансамбли, както и в индивидуалното.”