Ръководството на Българската федерация по художествена гимнастика възлага огромни надежди на Биляна Проданова да спечели квота за страната ни за Олимпиадата в Лондон. Освен Силвия Митева, старши треньорът на националния тим Илиана Раева смята да заложи на състезателката ни от клуб ЦСКА, за да се пребори за втори пропуск за Игрите догодина.

Квоти за Олимпиадата могат да бъдат спечелени на два квалификационни турнира, първият от които е Световното първенство във Франция през септември месец. В индивидуалното ще бъдат класирани само първите 15 гимнастички, а при ансамблите – първите шест.

“Сезонът до този момент показва, че нашият отбор стои стабилно в първата петица на света. Все още младите ни гимнастички набират опит”, сподели президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Мария Гигова.

“Младите гимнастички, с които разполагаме – Цветелина Стоянова и Мария Матева, които се очертават като най-перспективни, много трудно могат да намерят място сред първите 15. Биляна Проданова е една от най-талантливите гимнастички, които сме имали през последните години. Тя е състезател на ЦСКА. По мое предложение, абсолютно одобрено от Управителния съвет, както и от всички треньори, прецених, че тя е единственият състезател, който ако продължим да налагаме, ще може да вземе втора квота. Сега все още не е във форма, но се надявам до световното да влезе в най-добра форма. Биляна Проданова се харесва на специалистите. Година и половина тя не участва на състезания, имаше скъсани кръстни връзки. Все още допуска груби грешки, но вярвам, че до първенството ще влезе в най-добрата си форма. Ако не успее сега да вземе квота, смятам, че на втората квалификация в Лондон, ще влезе сред тези 24 момичета”, категорична бе Илиана Раева.

“Когато Биляна е във форма, е над останалите две млади момичета – Цветелина и Мария. Конкуренцията вече е много голяма, спортът еволюира страшно много. Много трудно без Биляна, с младите ще можем да вземе втора квота”, допълни старши треньорът на националния ни отбор.

Другото голямо състезание, което предстои на националния ни тим, е Световната купа в София на 20-21 август. На него участие ще вземат 12 ансамбъла, включително и световният шампион – Италия, както и 22 грации в индивидуалната надпревара.