Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изтъкна добрата игра на Катрин Тасева по време на първото официално контролно за 2018 година за националните състезателки от индивидуалното, което бе и своеобразна премиера на новите композиции на гимнастичките. Едно от златните момичетата на България обаче поясни без да навлиза в детайли, че при Тасева трябва да отстранят други проблеми, за да играе тя на големите международни състезания.

Иначе ръководителят сподели експертното си мнение за представянето на грациите, като не скри, че при все ранния етап от подготовката е доволна от видяното.

Грациите показаха новите съчетания сред много фенове и бурни овации

„Като цяло съм доволна, но се видяха много интересни неща на това контролно. Някои състезателки показаха изключителна, завидна психика и концентрация, и показаха в пъти по-добра форма от реалната им. Това е Катрин Тасева, която по никакъв начин на тренировките не даваше индикации, че ще направи толкова силно състезание. Избързвам да ви кажа, че Неви не игра със скокове и определени пируети, защото направи една контузия и я щадим известно време. Имаше един много кратък период, в който не тренираше. Тя сега е добре, но взимаме превантивни мерки да я запазим и съхраним. Изключителна Галатея, сигурно очаквате да говоря за основния състав, но това, което впечатли и мен, а и чувайки коментарите на съдиите – всички бяха впечатлени от силната игра на Катрин и Галатея, малката Галатея, която е само на 15 години все още. Във времето на контролното, момичетата тръгнаха притеснени, развълнувани. Вчера до много късно правихме тренировка тук в залата. Направиха много силни тренировки. Нормално е да са развълнувани, при все, че показват четири нови композиции, в различен стил, различни изисквания в правилника. Имаше напрежение, което според мен е напълно естествено и нормално, и не успяхте да ги видите в реалната форма, в която се намират в момента“, започна Илиана Раева и продължи:

„И Боряна Калейн, и Ерика Зафирова са в много по-добра форма. Много добро впечатление направи Петя Борисова, която с всяко изминало контролно става все по-добре и по-добре. Като за 15 януари, все пак това е наистина много, много ранно контролно, но за тях е важно да имат такива участия и таква атмосфера, и обстановка, за да изпробват концентрацията си, да видят до къде са в състояние да направят всичко в съчетанията си. Имайте предвид, че не успяха да направят всички заложени елементи. Композициите са силни, съобразени са с новия правилник. Стойностите са им високи, но се иска страшно много работа“.

Катрин Тасева бе една от гимнастичките, които показаха много стабилна игра при представянето на новите композиции. Президентът на федерацията изтъкна този факт, но направи строго намигване на грацията:

„Нямам представа какво е класирането, но от това, което виждам, няма да се учудя, ако Катрин Тасева е първа. Но искам отговорно тук и публично да заявя, че за Катрин Тасева, колкото и силна игра да има, за нея има едно огромно „но“, за да отиде на международно състезание. Поздравявам я за тази страхотна игра, но тя има да се справя с други проблеми. Не се ли справи, няма да види състезание в чужбина – голямо и отговорно. Като цяло съм много доволна от контролното“.

„Първото състезание е в Москва. Става дума за Гран При. Ние ще участваме с пълни гарнитури там. Първо - младежката олимпийска квалификация – за нея продължават да се готвят три състезателки – Елизабет, Анна и Таня, а веднага след това е Гран При при жените и ансамбъл“, коментира едно от „златните момичета“ на България по повод програмата на грациите.

„Искаме да създадем красиви емоции на нашата публика. В същото време ние винаги и традиционно използваме български музики. Надявам се внимателно сте проследили избора ни за музики. Имаме много интересни и добри хрумвания. Наприме, топката на Боряна Калейн, която е на английски, италиански и накрая на български в оригиналното изпълнение на Орлин и Марияна Попова. Искаме да зарадваме нашите фенове и мисля сме направили добър подбор“, сподели Раева за избора на музика за новите композиции.

„Много е танцувална Невяна. Когато я видите да играе с пълна сила, мисля, че ще останете страшно доволни и очаровани. Страшно много се харесват новите ѝ композиции. Тук идваха и други специалисти, когато тя играеше със скокове, пируети. Спокойни сме, състоянието ѝ е добро, но не искаме да рискуваме. Ще бъдем много предпазливи и внимателни. Добре преценено ще е всяко нейно участие тази година“.

„Високи цели си поставяме тази година. Единствената и най-важна цел е да се изработят композициите и да се покажат момичетата. Те могат да играят наистина много сложна гимнастика. Не ми харесва начинът, по който подхождат, когато има състезание или контролно и все още има какво да учат. Това притеснение не може да го има. Това идва с много тренировки, но се и работи. Затова се прави нужното. Те трябва да правят това, което прави Галатея Герова – да излизат и да искат да играят без никакъв страх и притеснение. Те са силни и могат много. Искам да имат самочувствието, което е абсолютно подплатено с талант и възможности. Тук трябва много да се работи – за тяхната увереност и самочувствие, и отношението им към състезанията и контролните състезания. Ако са малко по-спокойни, не съм максималист, все пак е 15 януари, но те можеха много по-добре да играят. Те са в по-добра форма, от това което показаха. Катрин Тасева е в много по-лоша форма от демонстрираното. Тя показа нещо, което никой не е очаквал. Има още много да се работи. Само работа, нямаме друг избор“, завърши Раева.