Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева отново избухна срещу съдийството на турнира от веригата World Challenge Cup в Минск, Беларус.

Само месец преди най-важното състезание за годината – Световното първенство в Баку, стана ясно, че оценяването търпи сериозни критики, не само по отношение на българките, но като цяло.

Съчетания с много груби грешки биват оценявани високо, а други, изпълнени чисто, много по-ниско. Оправданието е правилникът, според който колкото по-голяма е трудността, толкова повече се завишава оценката.

Илиана Раева използва „Фейсбук”, за да информира, че дори преди време е пускала официално писмо до Техническия комитет на ФИГ, заради несъответствия в оценяването:

„Срам и Позор!!!

Състезанието в Минск е срам и позор за съдийството! След вчерашния резил при ансамблите, днес безумието е същото! Писах до Техническия комитет на ФИГ преди време много обстоятелствено, придружени с факти писмо. С цялото ми уважение към дамите там. Отговорът беше напълно незадоволителен спрямо българския ансамбъл.

Какъв точно е правилникът?! За кой е задължителен и за кой не е?

Как е възможно такова срамно съдийство?!”

България има представител в Техническия комитет на ФИГ и това е Мария Гигова.

Снощи, след като стана ясно, че двете ни гимнастички Невяна Владинова и Боряна Калейн остават извън първите 10 във временното класиране на многобоя, а ансамбълът ни е трети след първото изиграване, Илиана Раева също коментира надпреварата.

Оценките на съдиите в Минск будят много спорове и в социалните мрежи. Феновете са разочаровани и много недоволни от случващото се на World Challenge Cup. Критиките обаче не са насочени основно към оценяването на националния ни тим, а като цяло, заради фаворизиране на някои тимове.

Видео от квалификациите при ансамблите на 5 топки можете да видите тук: