Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева разкритикува съдийството по време на турнира от веригата World Challenge Cup в Минск, Беларус.

Ансамбълът ни е временно на трето място в многобоя след изиграването на съчетанието с 5 топки след Русия и Япония. Двете ни представителки в индивидуалното Невяна Владинова и Боряна Калейн са извън първите 10 след първия ден в многобоя. Боряна намери място на финала на топка.

Изказването на Илиана Раева идва след някои меко казано "странни" отсъждания, особено като се има предвид, че остава само месец до най-важното състезание за годината - Световното първенство в Баку, Азербайджан.

„Съдийство ли е, чудо ли е на купата в Минск. Фантастична игра на българския ансамбъл. Най-силното изиграване до момента на нашите момичета! Силна игра, безгрешна, с най-висока оценка на изпълнение! С недостижима артистичност за изискванията на правилника за артистичност, с точна и абсолютна трудност за това, което играят”, сподели Раева в официалната си страница във Фейсбук.

„Това е съвременната, истинската, трудна и зрелищна художествена гимнастика. Българският ансамбъл е недостижим на този етап! Оценките ли? Те са за дискусия на друго място, пред други хора. Ясно е, че на всяко състезание отборите идват с повишена трудност! Нооо... колко я изпълняват е въпросът.”

„Много силен и подготвен отбор на Япония. Много силна конкуренция, да, но съперниците ни направиха много груби грешки, които съм сигурна, че няма как да бъдат оценени по този начин на световното. Да не говоря за оценки получени след изпускания извън терена...”

„И българският ансамбъл днес, както и нашите индивидуалистки бяха без съдия. Даниела Велчева е била на линия, а сутринта не попадна сред съдиите. А истината е, че в този спорт съдиите имат крайната дума Кой на Кое място...  Слаб старт с обръч на Боряна. Много ненаправени елементи. За първи път играе толкова слабо съчетание на такъв форум. Така не може да се играе! Грешка всеки може да допусне, но толкова много – НЕ”, информира още Илиана Раева.

„Добра топка, но и там може доста повече. Не е в оптимална форма, но в такава трябва да е на световното. Много трябва да работи и да се бори за всеки елемент, защото гимнастиката отдавна не е игра без грешка, а битка да направиш всичко заложено, за да гониш висока оценка. Приказки за щастие, радост и веселие от играта са щуротии за състезатели, за които състезанията са екскурзии! Спортът е състезание и тренираш, за да печелиш, когато си роден за това! За това се иска БАЧКАНЕ, БАЧКАНЕ, БАЧКАНЕ и ясни цели!”

„Неви беше спокойна и изигра добри съчетания. Една грешка на обръч, но не на сложен елемент. И тя може повече. Много повече! Боряна влиза на финал на топка. За съжаление, Неви не успя да влезе на финали. И при индивидуалното имаше меко казани странни оценки на състезателки с уредите извън терена, които са с претенции за медали, но аз вярвам, че ще доживеем справедливо съдийство точно когато трябва!”

„Ясни са силите на съперниците ни от днешните съчетания. Изводите са, че ансамбълът ни е най-силен от днес, Боряна трябва да играе без грешка, за да получи заслуженото, а Неви трябва да покаже също максималните си възможности. От няколко месеца повтарям и в залата, и в публичното пространство, че гимнастиката се развива с месеци. Това състезание доказва думите ми отново! Невиждана досега конкуренция от фантастични индивидуалистки и ансамбли, сред които българките са едни от най-силните и в двете дисциплини”, завърши Илиана Раева.