Президентът на българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева коментира представянето на българските гимнастички на Световните игри във Вроцлав и въведените от международната централа ФИГ нови правила за съдийството в интервю за официалната страница на БФХГ в социалната страница на Facebook.

"В навечерието на Световните игри във Вроцлав разбрахме, че ФИГ въвежда нови правила в съдийството. След като се запознах подробно с тях, очаквах сериозно понижаване на базата в състезанието. То стана факт на самото състезание. Новите правила са такива, че при разлика 0,5 и 0,2 съответно на трудност и на изпълнение на съдиите с контролното жури блокира системата. Това означава, че има голяма вероятност някой от съдиите да не стигне до Световно първенство при невнимателно и субективно съдийство. Разбира се, това е внесло допълнително напрежение и внимание при съдиите, защото са се получавали такива разлики и оценките са били променяни. Съвсем естествено при тези изисквания е ниската база, на която станахме свидетели. Аз смятам, че тези правила ще са от голяма полза за по- добрата обективност в съдийството. Знам как контролното жури ( техническият комитет към ФИГ) съдийства на Световни първенства, Световни купи и Олимпиади. Бих искала да доуточня, че техническият комитет към ФИГ не съдийстват на Европейски първенства и Гран при турнири”, написа Илиана Раева и продължи:

„На това състезание нашата най-добра гимнастичка Невяна Владинова показа доста неубедителна игра. Допусна много груби грешки, не успя да изпълни прецизно някои от трудностите си с тяло, както и получи ниски оценки на D3 и D4. Това даде основание за ниските и оценки при крайната оценка на трудност. Още на двете контролни в София отчетохме, че тя не е в необходимата спортна форма и точно в трудността и е необходимо още време, но не съм притеснена, защото тя работи много отговорно и до Световното първенство мисля, че заедно с Бранимира Маркова ще подобрят значително качеството на играта ѝ. За това ще спомогнат и участията и в предстоящите Световни купи преди Пезаро. Ще се направят последни дребни корекции за по-голяма сигурност при оценяването на изпълненията и. Има върху какво да се работи. Независимо от незадоволителното представяне на Неви, класирането и показва, че при една безгрешна игра и значително подобряване на трудностите с тяло и работата и с уреда, тя ще е сред основните претендентки за медали в Пезаро на Световното първенство през септември. Разговарях с нея по време на състезаниетои се убедих в нейната увереност за подобряване на спортната ѝ форма. Неви знае как да тренира и да се подготвя.”

„Младата ни и талантлива гимнастичка Боряна Калейн също не успя да покаже композициите си така, както са заложени. Игра предпазливо и премерено, което не позволи да разгърне истинските си възможности и да покаже всичките си трудни и оригинални елементи. В същото време класирането и, с толкова грешки и спестени елементи показва, че при повече рутина и натрупване на състезателен опит, с една силна, безгрешна и безкомпромисна игра тя ще създаде сериозни проблеми на наложилите се медалистки в момента. При нея е въпрос на състезания и време”, заяви Илиана Раева и още:

„Много строго съдийство, видимо притеснени съдии, които се застраховаха с ниска база, което не е лошо, без някакви драстични грешки в оценяването. Впечатление ми направи само една завишена оценка на състезателка от руските републики на бухалки на квалификациите, която обаче беше коригирана на финалите и закономерно се класира на едно от последните места. За съжаление нашата съдийка Филипа Филипова не съдийства втория ден и беше съдия на линия. В спорт, където все пак съдиите подреждат медалистите това е твърде неприятно, но на всяка държава може да и се случи. Ниските оценки на Неви ще са ниски, тогава, когато тя изпълни всичко по правилата без грешки и с пълните се възможности. Но на този етап има какво още да се желае. А тя може много и аз вярвам, че на Световното ще го покаже. Нито във Вроцлав, нито на Европейското Неви показа пълните си възможности и максимална игра. Композициите и са абсолютно конкурентни, силни, впечатляващи, така както и възможностите и. Предстои много работа и усъвършенстване на съчетанията. Все пак целта е Световното първенство в Пезаро.”