Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева предупреди за много трудно и сложно Световно първенство, с оглед развитието на този спорт и увеличаващата се конкуренция.

Тя сподели мнението си след контролното състезание за ансамбъла, което се проведе в зала „Раковски” в София. Момичетата повториха съчетанието с пет топки, като при второто изиграване се представиха много по-добре и получиха оценка от 28.600 точки. За изпълнението си с обръчи и бухалки родните специалисти отредиха за ансамбъла  28.750 точки.

Илиана Раева предупреди, че ще има голяма конкуренция сред отборите на шампионата на планетата, а битката вече се е прехвърлила повече върху разузнаването на съперника и тактиката, която ще бъде възприета. Опасенията ѝ са свързани с това, че заради високата сложност някои от съдиите не успяват да видят всички елементи, които трябва да бъдат оценени.

“За този етап, като имаме предвид, че имаме точно един месец, мисля, че направиха много силно контролно. С много по-силно второ изиграване на топки. Силни обръчи и бухалки, мисля, че са в много добра форма за етапа. Съчетанията са ни много усложнени, с много висока стойност за трудност, имаме достатъчно време да ги отработим до Световното първенство. Надявам се да са в добра кондиция, да си изиграят съчетанията, много са силни”, сподели Раева.

„Тези две състезания преди Световното са не само за сработване, а и да се ориентираме. Аз съм сигурна, че и съперниците ни се борят да ни догонват по трудност, смятам, че ни предстоят много интересни състезания с много силна конкуренция.”

„Готови сме за оценка с трудност 20, готови сме, да, Можехте да ми го спестите този въпрос, защото гимнастиката вече така дръпна и с такива темпове се развива, че всичко вече е разузнаване, поставяне на много по-сложни елементи. Вече има един конкурентен елемент,който е така силно изразен, че в крайна сметка надиграването на състезанията е важно.”

„Никога не е имало такава конкуренция при ансамблите. По времето, в което аз играех, имаше конкуренция в лицето на Съветския съюз и България. Тогава на повечето от състезанията разликата в класата беше осезаема. В момента гимнастиката има такова развитие, еволюция, конкуренция, география и амбиции, че наистина силните отбори имат право да имат желание за златните медали. Да, ние сме много силни, обаче всички са много силни, които се борят за призовите мечта. Хубавото е, че имаме квота, както и Русия и Италия ще са по-спокойни, докато при другите ще има ужасно тежко и трудно състезание, каквото досега не е имало като конкуренция. Ще има много контестации, през 2 минути ще има контестации на съдийските маси. Не знам как съдиите ще могат да видят тези съчетания. Нашите съдии, които са подготвени, трудно виждат нещата. Ще бъде много сложно, ще имаме проблеми от тази гледна точка, трябва да се видят съчетанията.”

„Очаквайте много красиви трика, които ще ви харесат много, много красиви трика подготвяме”, завърши Илиана Раева.