Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева заяви, че е впечатлена от конкуренцията на започналото днес Световно първенство в германския град Щутгарт. 

Двете български представителки играха добре в първия ден, като Невяна Владинова е 14-а във временното класиране, а Мария Матева заема 24-а позиция от 102 състезателки. 

"Много съм доволна от старта на нашите момичета Невяна Владинова и Мария Матева. Те стартираха в първи поток сутринта, но излязоха мобилизирани и уверени. Мария игра първа. Започна с огромно желание и хъс. Допусна неточност при ритмичните стъпки, но успя да овладее много лош обръч, който летеше с огромна скорост. Прояви невероятна реакция и успя да спаси съчетанието от огромна грешка, която можеше да се случи - обръч извън терена! Оттам нататък продължи силно и уверено. Направи прекрасни пируети и добри трудности. До края изигра съчетанието си без грешка. Неви стартира след нея. Изигра съчетанието си без груби грешки, много концентрирано и изглеждаше уверена и спокойна - истински боец. Направи рисковете си и по-голямата част от трудностите с тяло. В нашия спорт често съдиите са по строги към състезателите, които играят в началото на състезанието. Свикнали сме нашите момичета да получават по-високи оценки, но сутринта базата беше по-ниска", коментира Раева в официалната страница на БФХГ в со;иалната мрежа Facebbok. 

"Свидетели сме на изключително силно Световно първенство. Повече от 15 държави имат претенции за първите 24 места, които ще класират състезателките им за втория етап в петък, където ще се борят за Олимпийски квоти. Напрежението е огромно. Някои състезателки, които бяха сочени за сигурни в 24-те, допуснаха груби грешки и изостанаха. Но все пак днес е само първият ден от шампионата. Предстоят ни три дни, в които нашите прекрасни момичета трябва да изиграят още три уреда, когато в сряда и четвъртък ще се включи и Сара Стайкова. Днес и утре сме без съдийката ни Филипа Филипова, но се надявам в сряда и четвъртък, в завършващата фаза на състезание да съдийства", допълва тя. 

"Момичетата са спокойни и в добро настроение. Днес, след състезанието направиха много добра тренировка. Треньорите начело с главния треньор Ефросина Ангелова също са спокойни и доволни от представянето през първия ден. Правим всичко възможно обстановката в нашия лагер да помага на Неви, Мария и Сара да тренират пълноценно и да са далече от напрежението. Тук е цялото ръководство на ФИГ начело с Бруно Гранди. Всички съдии са предупредени, че при неадекватни оценки ще има жълти и червени картони.
Личното ми мнение е, че съдийството с малки изключения, които не са фрапантни е на ниво. Доволна съм от старта на нашите момичета и вярвам, че ще успеят да запазят тази концентрация и в следващите три дни. Конкуренцията и напрежението са огромни, но това само ще направи още по-приятно усещането им при изпълнение на целите ни", смята още Илиана Раева.