Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева изрази задоволството си от представянето на грациите във второто контролно състезание, спечелено от Силвия Митева. На второ място се нареди Мария Матева, която най-вероятно ще е втората състезателка, която ще ни представя на Световното първенство в Киев (28 август до 1 септември).

„Днес Мария Матева беше много стабилна, има изключителен скок в израстването като подготовка. Невяна е с травма в крака, затова според мен беше колеблива. Доколкото разбрах не е провела и достатъчно добре подготовката си поради тази травма. Която и от двете да се класира за Световното първенство, ще бъде добре. Нека видим какво е класирането, да се вземе решение според регламента и класирането, като до края на деня ще се знае коя от двете ще замине на Световното първенство“, сподели Илиана Раева.

„Това, което видях при Мария Матева на обръч, което е единствената нова композиция, тя има и нова топка, която не пуснаха, защото няма време. И правилно. Очаквам в най-скоро време да видите още нови композиции, но за съжаление ще е след Световното първенство, защото нямаме време сега“, коментира още Раева.

Колкото до скандала, който се разрази и санкциите, които наложи Международната федерация по гимнастика на шестима от членовете на Техническия комитет по художествена гимнастика, сред които и Мария Гигова, Илиана Раева сподели: „Много тежки неща се случват, отделяне на групи. Изключителен тежък режим до самите изпити на съдиите, ще видим какво ще се случи и какви оценки ще дадат. Има сериозни опасения, в кулоарите се чуват разни приказки, за които аз сега няма да говоря. Ще видим, както ще измайстори нашият голям ФИГ. Всичко може да се случи.“