Старши треньорът на националния отбор по художествена гимнастика – индивидуално, Ефросина Ангелова обяви, че според нея Силвия Митева и Мария Матева са двете състезателки, които към момента са най-добре подготвени, за да представят България на предстоящото Световно първенство.

Наставникът обяви решението си след края на второто контролно състезание, което се проведе в залата на ст. „Раковски“ в София. Надпреварат бе спечелена от Силвия Митева, следвана от Мария Матева и Невяна Владинова.

„Контролното не беше от много гимнастички, но три от тях се бориха за участие на Световното първенство. За съжаление, Неви (Невяна Владинова – бел.ред.) от Левски преживя една травма, която все още я мъчи и не успя да се представи много добре. Но смятам, че Силвия Митева и Мария Матева са добре подготвени за този етап, а и има още месец, месец и нещо до Световното първенство. Смятам, че днес премина добре контролното състезание“, сподели треньорът.

„Абсолютно, моето решение за състава е Силвия Митева и Мария Матева. Двете отиват на Световното първенство, това е.“

„Най-важното е да отидат и да си изиграят добре подготвени хореографиите. Мария има една съвсем нова хореография от преди 20 дни и днес действително съчетанието й с обръч се видя. Живот и здраве, целта е Мария да бъде високо до Силвия. Да налагаме младото поколение. След тях има и малки. Почваме полека-лека“, добави Ангелова.

„Предстои пълно обновяване на съчетанията, на Сара Стайкова новите композиции са три. Имаме от Варна две деца на централизирана подготовка. Да, всичко ще е ново. Абсолютно. Смятам да сменя съчетанието на топка и на Мария Матева, ще видим дали ще я играе на Световното“, коментира още старши треньорът.

Световното първенство ще се проведе в Киев от 28 август до 1 септември 2013 г.