Президентът на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева даде висока оценка за представянето на родните грации на международния турнир в Лисабон. Състезанието още не е приключило, днес са финалите на отделните уреди, но страната ни записа престижно участие в многобоя при жените и девойките.

Невяна Виладинова спечели златото, а среброто е за Катрин Тасева в многобоя в Португалия. При девойките - Катрин Цонева спечели сребърния медал, а Красимира Илиева взе бронзовото отличие. Финалите са днес от 16.00 до 19.00 часа.

„Едно много важно за българския отбор състезание за жени индивидуално се провежда в Лисабон! На фона на не особено голяма конкуренция, нашите момичета направиха много силно и полезно състезание помежду си. Това беше важен старт за нас, за да видим как ще се оценят новите ни композиции”, сподели Илиана Раева на страницата си във Фейсбук.  

„Важните изводи са няколко. И четирите ни състезателки – Невяна Владинова, Катрин Тасева, Боряна Калейн и Татяна Воложанина имат съчетания, които вече са конкуретни на най-силните състезателки в света. Композициите са много сложни, артистични, зрелищни и отговарят на тенденциите на съвременната гимнастика. Момичетата ни вече имат необходимите трудности с тяло и уред, с които можем да мечтаем много смело, както никога досега.”

„Другото много важно нещо е, че всяка една от състезателките ни има потенциала да се бори за златен медал. Боряна с най-висока оценка до момента на състезанието 21.400 точки, Неви шампион с оценка 21.300 и Кати със старт 20.500! Ако Катрин беше изиграла без тези груби грешки съчетанията си, вчера със сигурност щеше да се бори и тя за някоя рекордна оценка. Разбира се, при 16-годишната Таня е необходимо още малко натрупване на опит при жените, но тя с такива темпове расте, че няма да е изненада, ако още на следващо състезание “вгорчи живота” на каките и ги измести на почетната стълбичка. С тази оценка на топка 19. 900, с ненаправен много скъп пирует (като стойност) и пропусната трудност можем само да се гордеем с малкото ни талантливо момиче и да си представяме каква оценка може да достигне”, сподели още президентът на БФХГ.

„Съдиите тръгнаха по навик с оценките към нас, но в хода на състезанието видяха тоталната промяна в композициите на българките и нашите момичета получиха заслужените фантастични оценки. Фантастични, защото само допреди няколко месеца беше немислимо да искаме такива стойности.”

„Тук е мястото да кажа, че откакто Бранимира Маркова пое националния отбор жени и всички се готвят на „Раковски” под нейно ръководство направихме огромно развитие по отношение на работа с тяло и уред. Започнахме постепенно да разучаваме най-сложните елементи с тялото, както и да развиваме работата с уреда. Нямаше как да станат нещата с магическа пръчка, но в крайна сметка днес те са факт. Огромна роля за промяната при индивидуалните гимнастички имат и личните треньори Силвия Стойнева, Марияна Памукова, Белла Каратанчева, Николай Боев, както и хореографът Радул Роглев. Адмирации и за Маргарита Будинова и Светлин Димитров.”

„Огромна помощ имахме и от нашите съдии в тренировъчната зала Мария Гигова, Филипа Филипова, Християна Тодорова, Мария Петрова, Даниела Велчева, Рада Вражева, Силвия Митева.”

„Щастлива съм, че мечтата ми за много силни български индивидуални гимнастички при жените най-накрая е факт (ансамбълът отдавна работи по тази система)! Да, искаше се време за тази промяна в подготовката им, но имах цялото търпение на света, защото виждах как се полагат усилия от страна и на Брани (Бранимира Маркова – бел.ред.), и на състезателките, и на треньорите това да се случи. Работихме с много, много вяра и желание. От тук нататък всичко зависи от характера, волята и съзнанието на всяка една”, завърши Илиана Раева.