Олимпийското наказание на Русия ще бъде премахнато, ако не се появят нови случаи на допинг наказания от руски атлети на Пьонгчанг 2018. Това е било гласувано от Международния олимпийски комитет. Само че от МОК не са позволили на руските спортисти да излязат със собствения си флаг на церемонията по закриване.

Както е известно, в Пьонгчанг руснаците се състезаваха като независими атлети под олимпийския флаг, а причината бе насърчаваната от държавата безпрецедентна допинг политика по време на Олимпиадата в Сочи през 2014-а.

Общо 168 руски спортисти съставиха отбора на "Олимпийските атлети от Русия", но двама от тях дадоха положителни допинг проби.

Това са спечелилият бронзов медал в смесения кърлинг Александър Крушелницки и състезателката в бобслея Надежда Сергеева.

Президентът на МОК Томас Бах обясни, че въпросните положителни тестове са "много разочароващи и са попречили на МОК да реши да вдигне забраната за церемонията по закриване."

Но относно двете положителни проби, Бах обясни: "Няма доказателства за систематичен допинг и няма доказателства за замесването на Руския олимпийски комитет в тези случаи."