Кастер Семеня от Южна Африка получи разрешение от международната федерация по лека атлетика (ИААФ) да се състезава при жените, съобщи Ройтерс.

19-годишната Семеня не е взимала участие в официални състезания от август миналата година, когато стана световна шампионка на 800 метра в Берлин заради съмнения за пола й.

Скандалът с лекоатлетката избухна малко след първенството на планетата в германската столица след публикация на австралийски вестник за това, че южноафриканката „не е съвсем жена” и че на това основание ИААФ може да наложи забрана за по-нататъшното й участие в състезания при жените.

В същата статия се твърдеше, че Семеня има по равно мъжки и женски полови хормони и че тя е хермафродит. Повод за публикацията даде необикновеният прогрес на лекоатлетическата писта на южноафриканката, която само за една година от никому неизвестна дебютантка се превърна в лидер. Направените на Семеня тестове обаче потвърдиха, че тя не е мъж, а жена.

„ИААФ приема заключението на медицинските експерти по случая и разрешава на Семеня да се състезава с незабавен ефект”, се казва в официалното съобщение на ИААФ.