Южноафриканската лекоатлетка Кастер Семеня е призната официално за жена и й е разрешено да продължи да се състезава при жените в състезанията по лека атлетика.

Това съобщи днес южноафриканската независима телевизия „И-нюз”, която се позовава на Международната федерация по лека атлетика (ИААФ) и на федерацията по лека атлетика на Република Южна Африка.

Според телевизионния канал, проведените тестове са потвърдили, че Семеня е жена. 19-годишната лекоатлетка не е взимала участие в официални състезания от август миналата година, когато стана световна шампионка на 800 метра в Берлин.

Скандалът със Семеня избухна почти веднага след световното първенство по лека атлетика в Берлин през август 2009 година след публикация на австралийски вестник за това, че южноафриканката „не е съвсем жена” и че на това основание ИААФ може да наложи забрана за по-нататъшното й участие в състезания при жените.

В същата статия се твърдеше, че Семеня има „по равно” мъжки и женски полови органи и че тя е хермафродит. Повод даде необикновеният прогрес на лекоатлетическата писта на Семеня, която само за една година от никому неизвестна дебютантка се превърна в лидер.

През май тази година президентът на ИААФ Ламин Диак заяви, че решение на проблема „ще бъде намерено не по-късно от юни”.