Докато световният футбол и в частност ФИФА се тресат от скандали, довели до поредица от отстранявания на знакови ръководни фигури, подобна съдба явно има и шахматът.

Комисията по етика на Международната федерация по шахмат /ФИДЕ/ отстрани за две години 13-тия световен шампион по шахмат Гари Каспаров и бившия генерален секретар на ФИДЕ Игнатиус Леонг от всякаква дейност, свързана с ФИДЕ.

"Каспаров и Леонг са лишени от възможността да заемат каквато и да е длъжност във ФИДЕ, в това число и във влизащите в нея национални федерации, континентални асоциации, а също така да вземат участие на заседанията на ФИДЕ в качеството на делегат, представител или член за две години", съобщи в комюнике ФИДЕ на своя официален сайт.

Преди Каспаров и Леонг бяха признати за виновни в нарушаване на моралния кодекс на ФИДЕ. Преди миналогодишните избори за президент на ФИДЕ двамата - Каспаров и Лонг, са сключили договор. Каспаров, който бе сред претендентите за поста президент на ФИДЕ, заплатил на Леонг сумата от 500 000 щатски долара, за да гласува Сингапур за него./БТА