Треньорът на хандбален клуб Спартак Пенко Златев смята, че водещото в момента в отбора му преди първия осминафинален мач за купа Европа срещу финландския Кокс е желанието за победа, а не страхът от загуба. Той се надява възстановяващите се доскоро Балчев и Начев да са на 100 процента готови за мача в неделя. И двамата ще играят в контролата тази вечер в ДКС срещу Локомотив, която е с начален час 19.00.

„Наблюдавах мачовете на Кокс с италианския отбор миналия кръг в Купа Европа. Много добре физически са подготвени. Имат по-мощни и класни състезатели. Но и те си имат своите слабости. Стремят се да играят европейски хандбал с много скорост и мощ. Тук им отстъпваме, най-вече поради липса на бази и средства на подготовка на такова високо ниво. Мотивирани сме, въпреки грипните заболявания, контузиите на двама основни играчи, да се представим добре. Ще бъде много голям успех за нас, ако спечелим поне мача тук. Това не значи, че няма да се борим и да отстраним финландците, но това е една мечта, защото тогава влизаме в първите 8 на отбора на Европа в тази европейска купа. Бранимир Балчев тренира вече на 80 процента. Днес срещу Локомотив ще играе в контролата. Ще го използвам повече време, за да го изпробвам дали е готов. Ако той е готов, както и Начев, шансовете ни за победа скачат много. Нямаме притеснения от психологическа гледна точка. Достигането ни до този етап даде самочувствие на отбора ни. И да загубим, ще сме с високо вдигната глава. Водещото е желанието за победа, а не страхът от загубата. Финландският хандбал го нареждам на 15-о до 20-о място в Европа”, каза Златев.

Състезателят на ХК Спартак Йордан Димитров е оптимист за изхода на първия мач: „Можем само да спечелим, няма какво да губим. Ако сме в топ форма, няма да имаме проблеми да изиграем един невероятен мач в неделя”.