Женският ни национален отбор загуби от Испания с 14:39 в Европейска квалификация по хандбал за първенството през 2016 в Швеция. Двубоят се игра пред около 800 зрители в зала „Орловец” в Габрово .

Класата на гостенките си каза думата от началото на двубоя, които вкараха четири гола, за да се стигне и до първото попадение във вратата на Силвия Наварес дело на Радостина Стефанова. Иберийките са сребърни медалистки от последното Европейско първенство и носители на бронзов медал от Олимпиадата в Лондон. Въпреки това, нашият отбор показа силен дух и игра със сърце през цялото време подкрепяни от страхотната публика.

Достигането до тази фаза на квалификациите е успех за България, имайки предвид нивото на спорта у нас в последните години. До края на полувремето съперничките не сваляха темпото и играха много твърдо в защита и с бързи атаки стигаха до възможности за гол, които вкарваха. Първата част приключи при 8:20, а през второто полувреме треньорския ни щаб извърши доста промени, но Испания не наруши ритъма си на игра и продължаваше с доминацията на терена до последния съдийски сигнал. Иберийките се наложиха с крайното 14:39 и вече имат две победи от началото на кампанията.

В Група 3 освен България и Испания са Холандия и Австрия. Първите два отбора получават визи за Евро 2016.

„Испанките бяха по –силни и заслужено победиха. Към момента е трудно да се мерим с тях, но видях онзи български дух в момичетата, който показва оптимизъм за следващите ни мачове. Работим във всички сфери за по-бързото ни завръщане сред елита в Европа, но това няма да стане за толкова кратък период. Определено има израстване и градим всичко стъпка по стъпка. Това е пътя нагоре, но ни е нужна повече финансова подкрепа, за да можем да правим повече лагери и международни приятелски срещи. Благодаря на всички състезателки и на чудесната публика за подкрепата от трибуните”, сподели след края на срещата президентът на българската федерация по хандбал Росица Бакърджиева.

България - Испания

източник: Димитър Петров, Iliev Sport Agency

Най-резултатни за България :Даниела Коцева- 3, Елизабет Оморегие- 2 гола , Силвия Атанасова-2, Радостина Стефанова-2 , Лора Сарандева-2, Соня Богданова- 1, Боговеста Йосифова- 1., Стефка Агова- 1.

Наставникът на гостите Хорхе Дуенас остана доволен от играта на своите хандбалистки. „Поздравявам тима на България. Резултатът не бива да заблуждава толкова много. Играхте добър хандбал. Не ви подценихме нито за миг, защото можехме да съжаляваме. Вашият отбор има бъдеще. В следващия мач със сигурност ще ви видим в по-различна светлина. Амбициозния президент на Българската федерация Росица Бакърджиева е много популярна в нашите среди като шампион и голмайстор в Италия, Испания и Бразилия . Тя разбира играта и знае как да ви направи част от най-добрите в Европа”, заяви Дуенас.

Следващият мач на женския национален отбор е срещу Австрия като срещата ще се състои на 10 март догодина и ще бъде отново в зала „Орловец” в Габрово.