Председателят на шахматен клуб Левски Николай Тодоров гостува в сутрешния блок Дарик кафе, за да разясни подробности около предстоящия опит за влизане в книгата на Гинес.

 

Гросмайстор Кирил Георгиев ще пробва в София да счупи световния рекорд за едновременен сеанс срещу най-голям брой противници.

 

Сегашният рекорд е поставен от унгарката Сюзан (Жужа) Полгар през 2005 година във Флорида, когато тя играе срещу 326 съперника.

 

За целта на 21 февруари Георгиев ще се изправи срещу 450 човека на специална шахматна конструкция от типа лабиринт с дължина 400 метра, която ще бъде изградена в „Интер Експо Център”.

 

„Предизвикателството е много изтощително и за целта Кирил Георгиев е подложен на специална програма за физическа подготовка, изготвена от лекаря на националния отбор по футбол д-р Михаил Илиев”, обясни Николай Тодоров.

 

„На 327-а дъска, на която Кирил Георгиев трябва да подобрен досегашния рекорд, ще бъде поставена керемида, която ще бъде счупена символично”, каза още шефът на шахматен клуб Левски.

 

Очаква се сеансът да продължи 14-15 часа, като на всеки час ще има по десет минути почивка. От Индия вече са получени 500 комплекта шахматни фигури, които ще бъдат подарени на участниците за спомен.

 

До сутринта имаше 76 записани кандидата за участие в рекорда, а за няколко часа, след интервюто, бройката вече нарасна над 100.

 

Желаещите да се изправят срещу гросмайстор Георгиев в едновременния сеанс на 21 февруари, могат да се регистрират тук.