Изключително голям интерес предизвика официално контролно на националния отбор по художествена гимнастика жени - индивидуално и ансамбъл. Тренировъчната зала на Арена Армеец се оказа тясна, за да побере стотиците феновете, които пожелаха да подкрепят грациите в началото на сезона. Част от тях дори не успяха да намерят място, за да могат да станат свидетели на вътрешното състезание.

Ансамбълът жени представи новите си композиции за 2019 година, които все още търпят усложняване. В съчетанието с обръчи и бухалки влизат Лаура Траатс, Симона Дянкова, Мадлен Радуканова, Ерика Зафирова и Стефани Кирякова. За другата композиция, с топки, на мястото на Ерика Зафирова се включва Камелия Стоилова. Причината е, че Елена Бинева все още се възстановява от контузия.

Момичетата на Весела Димитрова допуснаха грешки при изпълненията си. Това обаче не буди притеснения, тъй като първото официално състезание на ансамбъла е в началото на април за Световната купа в Пезаро, Италия (5-7 април). Седмица по-късно (12-14 април) тимът ни отново ще играе пред родна публика, на турнира в София.

Старши треньорът на ансамбъла и нейният помощник Михаела Маевска за заложили на изключително сложни и атрактивни композиции, с огромна трудност – по-висока от миналата година.

Контролното състезание в индивидуалното спечели Невяна Владинова (79.400 точки), която игра най-стабилно от всички националки. След нея се нареди Татяна Воложанина (76.200), а на трето място е Катрин Тасева (73.350).

В своеобразната проверка участие взеха общо 10 грации, сред които бяха още Петя Борисова, завършила надпреварата на четвърто място с 68.000 точки. Вая Драганова остана пета с 66.200, а Лъчезара Пекова оформи първата шестица с 65.000. След тях се наредиха Анна Келман, Биляна Писова, Леонор Божанова и Мариета Иванова.

Илиана Раева: Васил Божков е друга класа, всички левскари трябва да сме щастливи

Контролното пропуснаха Боряна Калейн и Йоана Николова. Боряна Калейн ще почива около 10 дни заради медицинска интервенция. Тя ще стартира отново занимания в понеделник, 18 февруари. Йоана Николова лекува контузия, а главният треньор Бранимира Маркова предпочита да не рискува здравето на гимнастичката.

Боряна Калейн е предвидена за състава, който ще пътува за международното състезание в Лисабон от 7 до 11 март. В Португалия ще участват трите ни най-добри гимнастички - Катрин Тасева, Невяна Владинова и Калейн. Това ще бъде и първото състезание, на което трите ще премерят сили.

Утре, четвъртък 14 февруари, за Москва ще отпътува Невяна Владинова за участие в Гран при на Москва. Татяна Воложанина също ще замине за руската столица за съпътстващия турнир.

Контролното на националния отбор изгледа министърът на спорта Красен Кралев.

Контузената Елена Бинева изгледа състезанието от трибуните, а в залата беше и златното момиче от ансамбъла, спечелил бронз от Олимпиадата в Рио де Жанейро - Ренета Камберова.