Над 350 състезателки от 25 клуба от 11 държави ще участват в третото издание на международния турнир по художествена гимнастика за купа "Олимпия 74". Надпреварата ще се проведе от 15 до 17 февруари в зала "Христо Ботев" в София.

Организатор на турнира е клуб по художествена гимнастика "Олимпия 74" с президент и старши треньор Петя Монева. Турнирът е от най-високата категория "Елит", включен в календара на БФХГ и дава възможност за изява на състезателки от всички възрастови групи.

Лице на състезанието ще бъде трикратната републиканска шампионка Мария Матева, която в момента е треньор в клуба.

"В момента помагам с организацията на турнира, иначе от няколко месеца тренирам малки деца. Радвам се, че отново съм в залата. Винаги съм знаела, че ще остана в спорта", каза Матева на пресконференция днес.

Надпреварата се разраства всяка година, след като през 2017-а в него участваха 11 отбора, а сега са 25. За откриването и патрон на турнира е поканена Йорданка Фандъкова, кмет на София.

Откриването ще се състои на 16 февруари от 13.30 часа. Идеята на Петя Монева е от следващата година този турнира да бъде от календара на Международната федерация по гимнастика (ФИГ).
Главен съдия ще бъде Наташа Койчева.

Тази година надпреварата съвпада с Гран При на руската столица (Москва) и затова в него няма да има руски гимнастички.

Сред участващите държави са Канада, Испания, Италия, Франция, Хърватия, Чехия, Германия, Австрия, Черна гора, Сърбия и България.

По програма на 15 февруари (петък) девойките и жените ще играят два уреда, на 16 февруари (събота) са вторите два уреда, а на 17 февруари (неделя) са финалите на отделните уреди от 17.00 часа.

СКХГ "Олимпия 74" е член на Българската федерация по художествена гимнастика. Клубът осъществява дейността си предимно в Бургас от 2009 до 2015 година. След това се заражда идеята да се разшири и да се направи школа за развитие на талантливи деца и в София. Тренировките на клуба се провеждат в зала "Христо Ботев". /БТА