Националният ансамбъл по художествена гимнастика бе избран за отбор на месец септември, като остави далеч зад себе си футболните тимове на ЦСКА и Лудогорец. Преди около две седмици “златните момичета” се завърнаха от Световното първенство във Франция с три медала. Грациите ни взеха злато на съчетанието с ленти и обръчи, както и два бронза – многобой и за композицията с 5 топки.

Големият фурор на националния ансамбъл, в състав Ренета Камберова, Михаела Маевска, Цветелина Найденова, Елена Тодорова, Христина Тодорова и Катрин Велкова, направи така, че медиите, които оформят тази анкета, да ги изберат за номер 1. От общо 27 гласа цели 25 редакции са посочили момичетата за фаворит за приза. Футболните ЦСКА и Лудогорец останаха далеч назад, с получените по 1 глас.

Състезателките ни обаче все още се намират на възстановителен лагер във Велинград, поради което не успяха да участват в своеобразната церемония в Пресклуб България. Статуетката им за отбор на месеца получи техният треньор Илиана Раева.

От 2001 година насам ансамбълът на България получава това признание за шести път.

Главният селекционер на националния тим Илиана Раева пък успя да изпревари други двама изявени специалисти за треньор номер 1 на месеца, като Симеон Щерев и Братан Ценов. Илиана Раева получи 16 гласа, докато останалите на второ и трето място наставници, взеха съответно по 8 и 3 вота.

“Искам да поздравя Симеон Щерев за световната титла на Станка Златева, защото той беше един от първите, които ме поздравиха след успеха във Франция. Искам да използвам за пореден път възможността да благодаря на целия си екип, както и на момичетата”, сподели Илиана Раева.

Треньорът на националния отбор по художествена гимнастика заяви, че може би за наставник на годината, вместо самата нея, би трябвало да бъде избран Симеон Щерев, който е изградил такъв състезател като Станка Златева.