Титулярката в националния ансамбъл Мая Пауновска ще вземе участие в предстоящия старт за Световната купа (24 и 25 юли), който ще се проведе във Варна, въпреки тежката контузия - разкъсани мускулни влакна на прасеца. От федерацията ни изразиха надежда, че до Олимпиадата в Пекин тази травма ще отшуми и няма да се стига до използването на резервна състезателка.

Общо 10 ансамбъла са заявили участие за Световната купа и приз Царица Маргарита, като шест от тях имат квоти за Пекин. В индивидуалното България ще бъде представена от Симона Пейчева, Елизабет Паисиева, Стела Султанова, Моника Минчева и Марина Стоименова, като последните две ще бъдат извън класирането. Главен съдия на надпреварата ще бъде Мария Петрова.

„Като видя колко дни остават до Олимпиадата, направо ми се обръща нещо отвътре. Истината е, че аз живея със спомените от преди 20 години и се опитвам да обясня на момичетата какво ще преживеят и едновременно с това да им спестя някои неща, но не мога да им отнема емоцията”, сподели Адриана Дунавска, старши треньорът на ансамбъла ни, 22 дни преди Игрите в Пекин.

„Очаквам от тях единствено да си направят програмата с необходимата сила, без грешки”, добави още наставникът на грациите ни.

Според Адриана Дунавска подготовката на ансамбъла върви според очакванията: „Почти във всичко съм ги ограничила. Непрекъснато са под контрол. Всичко се случва пред очите ми. Но най-големият ми страх са травмите, защото от това не мога да ги опазя. Състоянието на Мая за момента е овладяно и силно се надявам до Олимпиадата всичко да отшуми. Най-добрите специалисти се грижат за нея.”

Наградният фонд за ансамблите е в размер на 10 хиляди швейцарски франка, като сумата ще бъде разпределена между класиралите се на първите три места.