С пожелание за медали екипът на Гонг изпрати 12-те родни атлети за Световните летни игри – Спешъл Олимпикс в Шанхай.

Част от делегацията ни гостува във вечерното спортно шоу по Дарик - Гол линия. Тоня Костова и Александър Кенанов обещаха да се върнат с отличия и да защитят българската чест в Китай.

Спортът за нашите атлети с интелектуални затруднения е начин на живот, битка за доказване на човешките ценности, реално осъществима мечта.

В тези състезания можете да видите истинската спортна страст без допинг, без задкулисни игри, без уговорени мачове. Водещите Кремена Младенова и Ралица Караджова бяха впечатлени от разговора с нашите спортисти, които за разлика от другите /звездите/ не се оплакваха от липса на пари, база и кадърни треньори.

Българската делегация определено впечатли с положителния дух и благодарността, че най-после и у нас медиите помогнаха да се обърне внимание на тези хора и техните мечти: да се докажат с победи на спортния терен.

Спешъл Олимпикс България отпътува за Шанхай с 12 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 10 до 32 години. Спортистите ни са придружавани от 7 треньори и 2-ма ръководители на делегацията. В световните състезания участваме в пет вида спорт - плуване, лека атлетика, бадминтон, боче и тенис на маса.

Кампанията за набиране на средства „Сподели усещането” даде нужните резултати и разходите отчасти бяха покрити. Много хора откликнаха на призива и подпомогнаха благородната инициатива.

Имаше една песен на Богдана Карадочева…”Ако до всяко добро същество застане още едно…”. Обществото ни запя този припев и ето, че едно добро дело е факт. Тепърва е нужна нашата подкрепа към подобни инициативи, за да не остане Шанхай само началото на нещо хубаво…