„Предизвикваме всички хора да участват със сърцата си!”- думите са на Христо Христозов, национален директор на „Спешъл Олимпикс България” по повод старта на националната кампания „Сподели усещането” в подкрепа на българските атлети, които ще ни представят на Световните летни Спешъл Олимпикс игри 2007 г. в Шанхай. Благородната инициатива е и с медийното съдействие на Дарик радио.

„Нуждаем се от широка местна и национална подкрепа”, казва още Христозов и символично постави началото на обратното броене, защото точно след месец родните спортисти би трябвало вече да са в Китай.

Форумът, който ще събере над 7000 атлети и 40000 доброволци започва на 27-ми септември и продължава до 11-ти октомври, а българската делегация включва 12 атлети с интелектуални затруднения на възраст от 10 до 32 години от 12 български града, които ще участват в световните състезания по 5 вида спорт (плуване, лека атлетика, бадминтон, боче и тенис на маса), 7 треньора и 2 ръководители на делегацията.

Спортистите, който очакват голямото предизвикателство са: Павлина Урдарска, Храбър Натов, Анна Кръстева, Бурхан Сали, Михаил Георгиев, Десислава Янева, Юммю Халил, Славчо Кирилов, Тона Костова, Николай Панайотов, Цветелина Викторова и Борис Русалов.

„За първи път българите могат директно да участват в подкрепата на национална делегация на подобна надпревара. Нашата инициатива цели да катализира процеса на сближаване на хората и набирането на необходимите средства за пътуването”, допълват от ръководството на „Спешъл Олимпикс”.

„От 3 години се занимавам с боче. Спортът е много интересен и лесен за мен. Много се вълнувам и се надявам всичко да мине добре. Дано да успеем”, споделя 14-годишната Тоня Костова от Плевен, която е атлет по боче, а любимине й спортисти са Димитър Бербатов и Христо Стоичков.

28-годишният Храбър Натов пък твърдо като името си заявява: „Искам да спечеля медал и купа разбира се.” Плувецът е сбъднал мечтата си да заслужи участие на Световните игри, остава и да се реализира в самото състезание.

Националната кампания „Сподели усещането” има за цел точно това – да сбъдне мечтата на българските атлети с набирането на средства за финансиране заминаването на Националната делегация за Шанхай. Кампанията вече стартира на 1-ви август с местни инициативи за локална корпоративна подкрепа за всеки атлет в 12 града, които са представени в българската делегация – Бургас, Стара Загора, Пловдив, Баня, Пазарджик, Плевен, Велико Търново, Русе, Търговище, Хасково, Варна и София.

Може би най-атрактивната част от цялата кампания е нещо, което ще се проведе за първи път в България, макар по света да има дългогодишна традиция за провеждане на подобни в САЩ, Япония, Турция, Гърция и Румъния. Става дума за национална благотворителна инициатива наречена PateMixx, която се организира съвместно от Спешъл Олимпикс България и Адвъртайзинг фактори.

Целта на PateMixx е да съчетае набирането на средства с празнично събитие и по-точно – импровизирано състезание с гумени патета!

Набирането на средства се извършва чрез изпращането на SMS на кратък номер 1736 до абонатите на МТел /цената на един SMS е 2лв. без ДДС/. Всеки, изпратил SMS в подкрепа на българския отбор, получава номер на пате, което ще участва във водно състезание PateMixx на река Марица на 23.09.2007г. в град Пловдив до Панаирния град. Инициативата PateMixx ще продължи до 00.00 часа на 22 срещу 23 септември 2007г.

Състезанието представлява водна надпревара с гумени патета, еднакви по размер и цвят. Всяко от тях има и собствен състезателен номер. Гумените патета ще се пуснат едновременно от стартовата линия /Пешеходния мост в Пловдив/ и носени от течението на река Марица ще достигат до финала.

Броят на патетата е 5000, но са предвидени и т. нар. щастливи патета, които са на стойност 5000 лв. за корпоративни институции.

„Сподели усещането”!