Легендарният треньор по художествена гимнастика Нешка Робева навършва днес 70 години. 26 май ще бъде отбелязан по незабравим начин, тъй като в НДК ще се проведе специална церемония по случай юбилея.

Нешка Робева е родена на 26 май 1946 година в Русе. Завършва хореографско училище, а после НСА. Започва кариерата си като състезателка по художествена гимнастика, а след това продължава пътя си в залата, но като треньор.

Освен със създаването на цяла плеада от златни момичета, в последните 16 години Нешка Робева работи и като хореограф, създавайки редица танцови спектакли със своята трупа. Тези спектакли се характеризират най-вече с популяризацията на традиционния български фолклор, пречупен през оригиналния поглед на Нешка Робева. Голяма част от тези представления добиха широка популярност и извън пределите на България. За изключителни постижения в работата си тя е носител на няколко държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт. Преди броени дни обаче Нешка Робева оказа ордена „Стара планина“, като любопитното е, че беше предложена за получаването му от инициативен комитет за изключително големите ѝ заслуги към изкуството и културата чрез популяризиране на българския и балканския фолклор.

Въпреки заслугите й в последно време, Нешка Робева вече е заела своето челно място в историята, заради работата й в продължение на 25 години като треньор по художествена гимнастика. Статистиката сочи, че под нейно ръководство момичетата завоюват 294 медала, 7 абсолютни световни титли, 10 европейски титли и 2 сребърни медала от Олимпийски игри. Абсолютен „Златен век“ в историята на художествената гимнастика.

В момента Нешка Робева е президент на клуб по художествена гимнастика Левски, като две от водещите индивидуални състезателки към днешна дата са плод на този отбор – Невяна Владинова и Катрин Тасева.

Нешка Робева винаги е заставала с категорична позиция и в политическия живот на страната, с което много пъти си е навличала гнева на редица популярни личности и държавници.

Преди няколко дни в интервю Нешка Робева сподели по повод своя юбилей: „Аз съм толкова щастлива, че навършвам тези 70 години. Не бих мерила спортния път с танцовата ми работа. Аз не се вторачвам в успехите, мен ме интересува самият процес, защото се гони едно голямо качество. В спорта трябваше да бъдем оценявани, да се оценяват постиженията на България, а във втория случай (с танцовите спектакли) оценката идва от публиката.“